68% van alle transacties op Bitcoin zijn Runes

Runes Bitcoin

Runes blijven op dit moment populair en vertegenwoordigen een groot deel van alle transacties op Bitcoin. Hoewel de transactiekosten die miners verdienen op Runes lichtelijk zijn gedaald sinds de recorddag die de Bitcoin Halving vertegenwoordigde.

Wat zijn Runes op Bitcoin?

Runes zijn een nieuwe tokenstandaard op Bitcoin, die tot op heden extreem populair zijn en ruim 2/3e van alle transacties bestrijken. Het protocol werd gelanceerd op het moment van de halving van Bitcoin.

Sindsdien zijn er meer dan 2,38 miljoen Runes transacties verwerkt, die dus goed zijn voor 68 procent van alle Bitcoin transacties sinds 20 april.

Hierin zijn normale transacties met bitcoin meegenomen, maar ook BRC-20 tokens, Ordinals en dus Runes.

Bitcoin begint op deze manier steeds meer op Ethereum te lijken met alle protocollen die beginnen te lanceren. Echte interessante toepassingen zijn er nog niet uitgekomen, behalve het lanceren van tokens en non-fungible tokens (NFTs).

Wat dat betreft lijken de maximalisten tot op heden gelijk te krijgen dat het vooral voor vervuiling van de blockchain zorgt. Voor de beveiliging van Bitcoin is het nu in ieder geval nog niet nodig om zulke hoge transactiekosten te realiseren.

Memecoins en NFTs

Runes lanceerde dus op de dag van de Bitcoin halving. Op dat moment was het extreem kostbaar om transacties te doen, omdat veel mensen probeerden om “zeldzame satoshis” te gebruiken voor het Runes protocol.

Met zeldzame satoshis gaat het natuurlijk om sats die zijn ontstaan op het moment van de halving.

Als gevolg van die gekte sponsorden mensen met Runes ongeveer 70 procent van de transactiekosten op de dag van de halving. Sindsdien ligt het dagelijkse percentage tussen de 33 en 69 procent.

Het grote voordeel van Runes ten opzichte van Ordinals is dat het op een meer efficiënte manier mogelijk moet zijn om tokens te creëren. Zo zou dat in theorie ook wat blokruimte moeten besparen en kan het zijn dat Ordinals hierdoor aan populariteit inlevert.

    Door: Thom Derks

    Thom is al jaren van de partij als het gaat om de verslaggeving over bitcoin, macro-economische ontwikkelingen en alles wat de toekomst van de digitale munt zou beïnvloeden....