$8,9 miljoen aan financiering van Amerikaans extreemrechts blootgelegd op bitcoin netwerk

$8,9 miljoen aan financiering van Amerikaans extreemrechts blootgelegd op bitcoin netwerk

Digitaal opsporingsbureau Elliptic heeft bekend gemaakt dat het via bitcointransacties financiering van extreemrechtse groeperingen in de Verenigde Staten in kaart heeft gebracht.

Door het spoor van ‘haatsymbolen’ te volgen, is voor $8,9 miljoen aan bitcoindonaties gevonden.

Koop gemakkelijk en snel Bitcoin bij Bitvavo. Ga aan de slag en betaal geen handelskosten voor je eerste aankoop tot €1.000 !

Onomkeerbaar en open(baar)

Elliptic heeft een inkijkje gegeven in één van de methodes die wordt gebruikt om bitcointransacties te herleiden naar personen of groepen. In dit geval gaat het om een verrassend eenvoudige methode die is gebruikt om inzicht te krijgen in financiering van extreemrechtse groeperingen in de Verenigde Staten.

Door te filteren op een verborgen boodschap in de transactiebedragen is een aantal transacties herleid naar grotere wallets, waarvan nu wordt aangenomen dat die horen bij extreemrechtse groeperingen.

De onderzoekers hebben zich geconcentreerd op het getal ‘1488’, bijvoorbeeld een donatie van ₿0,001488.

Hierin verwijst ‘14’ naar een slogan van 14 woorden die populair is onder white supremacists en ‘88’ naar ‘Heil Hitler’ (‘H’ is de achtste letter van het alfabet). Dit haatsymbool wordt op allerlei manieren gebruikt.

Bitcoin is staat open voor iedereen, er is geen poortwachter die in de gaten houdt wie er gebruik van maakt.

Transacties die op de blockchain, onder een pseudoniem, vastliggen zijn onomkeerbaar en voor altijd inzichtelijk en traceerbaar voor iedereen. Dit is de klaarheid die Bitcoin biedt.

Bij de Amerikaanse banken, creditcardmaatschappijen en bijvoorbeeld PayPal hebben de extremistische groepen het verbruid. Directe aanleiding waren gewelddadige rellen in 2017 Charlotteville.

Hierna zijn verschillende groeperingen uitgesloten van traditionele financiering en ook niet meer welkom op mainstream social media-platformen als Facebook en Twitter.

Amerikaanse inlichtingendiensten hebben een aantal groepen bovendien aangemerkt als terroristische organisaties.

…voor iedereen

In bitcoin en andere cryptovaluta is een alternatief gevonden voor donaties en ander betalingsverkeer. Het getal ‘1488’ is kennelijk een populaire manier om te laten weten waar je ideologische wortels liggen.

“Door de gehele blockchain te doorzoeken, waren we in staat om wallets te identificeren met statistisch relevante aantallen transacties die het getal ‘1488’ bevatten,” aldus Elliptic.

“Dit stelde ons in staat om honderden nieuwe adressen te associëren met rechts-extremisten.”

De vrijheid in het betalingsverkeer die Bitcoin biedt is grenzeloos en bood een veronderstelde veilige haven voor extreemrechts in de VS.

Het is misschien een doorn in het oog van menig regulerende instantie, maar ironisch genoeg is een andere eigenschap van hetzelfde systeem, volledige transparantie en openbaarheid, nu van groot belang het inzichtelijk maken mogelijke financiering van terrorisme.

Informatie die overigens pas echt bruikbaar wordt op het moment dat transacties en wallets kunnen worden verbonden met organisaties en personen.

Wil je op de hoogte blijven over alle ontwikkelingen? Kom dan eens langs in onze Telegram chat, en download ook vooral onze Android Nieuws app of iOS Nieuws app!

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties