9% van Amerikaanse tieners handelde in Bitcoin of andere cryptocurrency’s

Volgens een enquête van de investeringsbank Piper Sandler handelde 9% van de Amerikaanse tieners al in bitcoin (BTC) of andere cryptocurrency’s. Dat is voor de toekomst van BTC goed nieuws, maar analisten waarschuwen voor investeringen in ‘assets met hoog risico’ onder jongeren.

Tieners

De cijfers komen uit de ‘Taking Stock With Teens‘-enquête van de Amerikaanse bank. 630 van de 7.000 ondervraagden gaf aan al met cryptocurrency’s in de weer te zijn (geweest). 81% van die jongeren is een man.

Koop gemakkelijk en snel Bitcoin bij Bitvavo. Ga aan de slag en betaal geen handelskosten voor je eerste aankoop tot €1.000 !

Het is onduidelijk om welke cryptocurrency’s het gaat, de enquête ging daar in de vragen niet verder op in.

Tegenover Decrypt reageert Curtis Ting, directeur van de Europese afdeling van Kraken, op deze percentages. Is het namelijk wel wenselijk dat mensen op jonge leeftijd al aan de slag gaan op beurzen? En bitcoin kopen is één ding, maar er zijn daarnaast ook een hele hoop oplichters actief in deze industrie.

Kraken neemt volgens Ting hun rol als beurs en facilitator uiterst serieus. Hij geeft aan dat handelaren op hun platform minstens 18 jaar of ouder moeten zijn. Voor kinderen is dit te omzeilen door bijvoorbeeld aan de slag te gaan met het account van een van hun ouders of iemand anders in hun kring. Daarnaast zijn er ook alternatieve routes buiten beurzen en brokers om.

Ook in Nederland zijn er eisen verbonden aan de dienstverlening rondom bitcoin kopen. Er is momenteel een grote discussie over hun rol. Lees ook: Bitonic vs De Nederlandsche Bank: bitcoin broker krijgt grotendeels gelijk.

Toegang

Bitcoin en andere netwerken zijn vaak zonder toestemming van een ander vrij te gebruiken. Er is niemand die aan de digitale poort staat om je leeftijd te controleren. Ingo Fiedler van Blockchain Research Lab vermoedt ook dat daardoor veel tieners hun eerste aanraking met bitcoin of cryptocurrency’s hebben.

Fiedler: ”Het ligt voor de hand dat hun eerste blootstelling uit crypto komt door een cadeau van hun ouders.”. Hij noemt ook andere manieren om aan bitcoin te komen: referralopbrengsten van beurzen, airdrops of gewoon werken voor bitcoin. Ook voor minderjarigen is er wereldwijd veel mogelijk, zeker voor een generatie die voornamelijk online opgroeit.

Jason Deane van Quantum Economics bevestigt de zorgen: ”Wij vinden dat het een groot probleem is dat tieners handelen in assets met een hoog risico.” Hij roept op om in Amerika een aantal strengere regels op te werpen. Denk bijvoorbeeld aan accounts onder toezicht van ouders en een strikter limiet op stortingen en opnames.

De enige manier om financiële problemen als gevolg van foute investeringen bij tieners te beperken is educatie. Bitcoin en het internet zijn uitermate geschikt om buiten de de regels om dingen zelf te regelen. Daar kan een strenger deurbeleid voor jongeren bij beurzen weinig aan veranderen waarschijnlijk.

Lees meer over:
data

    Door: Robin Heester

    Sinds 2016 bezig met cryptocurrency. Nu al geruime tijd vooral bezig met bitcoin. Hup bitcoin! :)...