Bitcoin bedrijf Bitonic krijgt grotendeels gelijk in zaak tegen DNB

Bitonic heeft een kleine overwinning behaald in de rechtszaak tegen De Nederlandsche Bank (DNB). De rechter in Rotterdam is het eens met de bezwaren van de bitcoin broker over de (te strenge) verificatie-eisen van de toezichthouder. Ook werden er kritische vragen gesteld over de registratieprocedure.

Nog geen verandering

Bitonic is van mening dat de huidige implementatie van de ‘cryptowet’ veel te streng is voor ondernemers in deze industrie. Het is daarnaast ook schadelijk voor gebruikers zelf. Bedrijven moeten veel data verzamelen van hun klanten.

Koop gemakkelijk en snel Bitcoin bij Bitvavo. Ga aan de slag en betaal geen handelskosten voor je eerste aankoop tot €1.000 !

Waar nodig moeten zij deze data delen met bijvoorbeeld de belastingdienst of andere organisaties. Daarnaast zorgt het geheel voor een moeilijker aankoopproces voor de klant.

De strenge verificatie-eisen zijn niet direct van tafel. Wel roept de rechter DNB op om binnen zes weken een beslissing te nemen over het bezwaar van Bitonic. Let op: de centrale bank kan, zo lijkt het, er ook voor kiezen niets te doen met de bezwaren. De eisen worden niet direct stopgezet, maar er lijkt wel een opening te zijn.

Quotes rechtstreeks van de Rechtbank Rotterdam:

”Bij de voorzieningenrechter bestaan echter twijfels of DNB, gelet op de (Europese) wet- en regelgeving, het registratievereiste heeft kunnen uitwerken op de wijze waarop zij dat in dit geval heeft gedaan.

De invulling die DNB aan het registratieregime heeft gegeven in het geval van Bitonic lijkt naar voorlopig oordeel kenmerken te vertonen van een vergunningsregime, nu de invulling van het registratievereiste is onderworpen aan een vrij ver gaande voorafgaande toetsing.”

Kortom: de toezichthouder moet zich van de rechter nog eens goed buigen over de huidige gang van zaken. Het lijkt op een kleine overwinning voor Bitonic en daarmee heel Bitcoin Nederland.

Meer inhoudelijk lezen over deze zaak? Lees dan: Bitonic en DNB botsen in zaak verificatie-eis.

Onenigheid

De onenigheid komt/kwam voort uit het feit dat bitcoin kopers en verkopers in Nederland moeten voldoen aan strengere eisen. Sinds vorig jaar moeten bitcoin wisselkantoren in Nederland voldoen aan een aantal strenge eisen van toezichthouder Bitonic hoopte met deze stap uiteindelijk verandering te kunnen bewerkstelligen.

Dat er regels zijn voor de industrie is logisch in een land als Nederland, je moet je houden aan de wetten en regels die worden opgetuigd. In de praktijk zorgt dat echter voor een hoop problemen.

Klanten moeten voldoen aan strenge verificatie-eisen, dat is slecht voor hun online privacy en veiligheid. Bedrijven maken (onnodig?) hoge kosten.

Ondernemers die bitcoin omzetten in euro’s of andersom hebben hier allemaal mee te maken. Behalve buitenlandse bedrijven die zich niet op de Nederlandse markt richten met hun marketing en platform, die hoeven er in principe niet aan te voldoen. Zie ook: 3 vragen aan de DNB: ‘Nederlander mag Bitcoin kopen in buitenland’.

Dat zorgt ook voor scheve gezichten en oneerlijke concurrentie. Je kunt internationaal bij verschillende platformen met enkel je bankrekening een bitcoin aankoop doen. Je identificeert jezelf en de connectie met je bank kan altijd leiden naar jou als persoon. Een digitale aankoop met bitcoin is zelden tot nooit helemaal anoniem.

Toch zit er voor ondernemers in Nederland nies anders op dan zich te registreren bij De Nederlandsche Bank en te voldoen aan de regels.

Regels

Richtlijnen en regels voor Nederlandse bitcoin bedrijven zijn een van de strengste implementaties van de Europese richtlijnen. Dat is jammer, het zorgt ervoor dat bedrijven in deze industrie niet snel van buitenaf hier komen starten. Ook jaagt het ‘eigen’ talent weg.

Brokers en beurzen met een groot percentage aan klanten in Nederland zijn gedwongen de richtlijnen te volgen. Wegen de kosten niet op tegen de baten? Dan kun je als bedrijf altijd verhuizen.

Naast eventuele principes zorgen ook de toezichtkosten en de bijkomende prijs van compliance officers ervoor dat sommige partijen besluiten te stoppen in ons Land.

Een recent voorbeeld daarvan is Crypto2Cash, de kosten wegen niet op tegen het relatief kleine Nederlandse klantenbestand van het bedrijf. Mede daarom zijn ze verhuisd naar Estland. In onderstaande podcast praten we daarover met Pieter Jan Datema.

De gehele uitspraak lees je hier.

Lees meer over:
bitonicDNBNederland

    Door: Robin Heester

    Sinds 2016 bezig met cryptocurrency. Nu al geruime tijd vooral bezig met bitcoin. Hup bitcoin! :)...