'Bitcoin naar $25.000 in maart door zwakke dollar'

'Bitcoin naar $25.000 in maart door zwakke dollar'

Bitcoin kan naar $25.000 gaan stijgen zodra de dollar zwak blijft. Op de grafiek is namelijk een zogenaamde death cross zichtbaar, zo meldt Cointelegraph. Een mix van positieve macro en technische metrics moet kunnen leiden tot een hogere koers.

Allereerst is bitcoin technisch gezien uit een zogenaamd dalend kanaal naar boven gebroken. Dat komt logischerwijs door meer vraag dan aanbod en het stijgende handelsvolume op de beurzen. De koers steeg maar liefst 23% in één week tijd, maar staat nog steeds 70% onder de all-time high van 2021.

Door de stijging is de koers boven de zogenaamde exponential moving average (EMA) van de afgelopen 20 weken geraakt. De weerstand van die technische indicator zat bij de $19.500, maar de huidige marktprijs ligt daarboven.

Ten tweede is er op de dollargrafiek sprake van een death cross, het doorkruisen van een lagere moving average (50 MA) met een hogere moving average (200 MA). Bitcoins worden ingewisseld voor dollars en zodra de dollar zwakker staat, kan dat positief uitwerken op de wisselkoers met bitcoin. Het is nog onbekend of de Amerikaanse Federal Reserve de rente verder wil gaan verhogen om de inflatie aan te pakken. Feit is dat de Fed al het nodige heeft ondernomen, waardoor risk-on assets zoals bitcoin maar ook het Amazon aandeel massaal zijn verkocht.

In de onderstaande grafiek staat de dagelijkse correlatiecoëfficiënt tussen bitcoin en de Amerikaanse dollarindex (DXY), een barometer om de kracht van de greenback te meten ten opzichte van de belangrijkste rivaliserende valuta's. Deze staat nu op -0,83, ten nadele van de dollar dus.

bron: Cointelegraph/Trading View
bron: Cointelegraph/Trading View

Een traditionele technische opzet kan de dollar verder verzwakken, Een death cross verschijnt zoals gezegd wanneer de 50MA onder 200MA komt (rode lijn onder de gele lijn). Kortom, de korte termijn presteert minder dan de lange termijn.

bron: Cointelegraph/Trading View
bron: Cointelegraph/Trading View

"Ik verwacht meer neerwaartse effecten op de middellange tot lange termijn", zegt de Nederlandse marktanalist Crypto Ed over de dollar, en voegde eraan toe: "Ik verwacht dat BTC zijn bearish cyclus zal doorbreken, aangezien de grote run in DXY finito is."

Professionele beleggers

De vraag lijkt momenteel vooral uit de retailmarkt te komen, want uit on-chainadata blijkt dat professionele beleggers hun kruit nog droog houden. Volgens de Fund Holdings-index van CryptoQuant is het totale bedrag aan bitcoin dat wordt aangehouden door digitale activa, zoals trusts, ETF's en fondsen, de afgelopen maanden gedaald tijdens de prijsstijging van de munt.

'Bitcoin naar $25.000 in maart door zwakke dollar'

Analisten van CryptoQuant zien dat institutionele beleggers zoals verzekeraars nog niet erg actief zijn, ook omdat de handel via over-the-counterdesks, buiten de beurzen, nog niet op gang is gekomen. Volgens deze analist is daarvoor een volgende koersbeweging voor nodig.

Lees meer over:
Bitcoin koers update

De bitcoin prijs in euro's:

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties