Aandelen Coinbase schieten omlaag door problemen in Amerika

De aandelen van het grote beursgenoteerde Coinbase zijn de laatste weken aan een enorme glijpartij begonnen. Over een periode van drie weken verloren de aandelen van het handelsplatform 30 procent van hun waarde, omdat de beurs volop in het vizier van de Amerikaanse wetgevers is terechtgekomen.

Op 11 april handelden de aandelen van Coinbase nog voor meer dan 70 dollar per stuk, terwijl ze gisteren in de nahandel naar 51 dollar zijn afgegleden.

Flink gedaald

Net als bitcoin is het jaar voor Coinbase goed begonnen en handelden de aandelen op 21 maart zelfs op een lokale top van 84 dollar voor 2023. Inmiddels verloor het vanaf dat niveau ongeveer 40 procent van zijn waarde, terwijl bitcoin slechts 8,5 procent moest inleveren vanaf zijn hoogtepunt van 2023.

Vanaf de all-time high gemeten zijn de aandelen van Coinbase zelfs met 85 procent gedaald. De problemen bij de beurs, die met name op wetgevend vlak spelen, maakte dat Citi Group de aandelen van kopen naar neutraal bijstelde.

“Totdat er meer zekerheid is op het gebied van wet- en regelgeving, zal het aandeel onderdrukt worden door de onzekerheid”, aldus Citi-analist Peter Christiansen. Het aandeel van Coinbase begon aan zijn glijpartij nadat het een zogenaamde Wells Notice ontving van de Amerikaanse Securities and Exchange Commission (SEC).

Een Wells Notice is in feite een waarschuwing voor een beursgenoteerde onderneming dat de SEC van plan is om een rechtszaak te starten. “We zijn bereid om ons te verdedigen in de rechtszaal, maar wat ons betreft hoeft het niet zover te komen”, aldus Coinbase CEO Brian Armstrong.

Coinbase vraagt om duidelijkheid

Het grote probleem in de Verenigde Staten is op dit moment het gebrek aan duidelijkheid voor bitcoin-bedrijven in het land. Afgelopen week diende Coinbase bij de federale rechtbank nog een verzoek in om de SEC te laten reageren op een petitie van juli 2022, waarin het beursplatform vroeg om meer duidelijkheid rondom de crypto-industrie.

Deze week kwam Coinbase echter weer in onrustig vaarwater terecht, omdat meerdere bestuurders van het bedrijf, waaronder CEO Brian Armstrong, werden beschuldigd van handel met voorkennis.

Enkele insiders van Coinbase zouden voor miljoenen dollars aandelen gedumpt hebben, net voordat er slecht nieuws over het beursplatform naar buiten zou komen.

Coinbase is overigens niet de enige financiële partij in de Verenigde Staten waarvan de aandelen het lastig hebben. Ook de bankencrisis zorgt weer voor een hoop ellende op de beurs. Onder andere de aandelen van banken als PacWest, Western Alliance en verschillende andere partijen gingen met meer dan 20 procent onderuit op 2 mei.

Het begint dus aardig te broeien in het Amerikaanse financiële systeem en de bankencrisis lijkt nog allesbehalve voorbij. Bitcoin vaart daar aardig bij, want bitcoin schoot gisteren juist weer een paar procent omhoog.

Meest gelezen

Nieuws
Bitcoin koers breekt door $35.000, ligt $48.000 in het verschiet?

Bitcoin is de afgelopen 24 uur door de $35.000 grens gebroken. Analisten anticiperen op een...

Nieuws
Apple-Gebruikers Opgelet: Hackers Hebben Het Gemunt op Je Crypto

Nieuwe malware gericht op Apple's MacOS, vermoedelijk gelinkt aan de Noord-Koreaanse hackersgroep Lazarus, heeft blockchain-ingenieurs...

Nieuws
Goedemorgen Bitcoin: Hayes voorspelt bitcoin koers van 1 miljoen dollar

Goedemorgen! We hebben het laatste nieuws voor je op een rij gezet. Begin de dag...

Nieuws
Solana Bulls Razen Vooruit, Ligt $50 In Het Verschiet?

Cryptomunt Solana heeft opmerkelijke veerkracht getoond op zijn bullish koers, ondanks kleine tegenvallers in het...

Nieuws
De beste en meest interessante afleveringen van de Hup Bitcoin podcast

In het afgelopen jaar hebben we in totaal meer dan 70 afleveringen van onze Hup...

Lees meer

Net binnen

Nieuws
Brian Russ: ‘Ethereum kan nog 17x over de kop’

De ethereum koers is de afgelopen maanden explosief gestegen en klokt op het moment van...

Nieuws
Goedemorgen Bicoin: voorspelling van $125.000 per BTC in 2025

Goedemorgen! We hebben het laatste nieuws voor je op een rij gezet. Begin de dag...

Blackrock crypto etf Nieuws
Willy Woo: ‘Bitcoin minimaal op $125.000 in 2025

De populaire on-chain analist Willy Woo zegt dat bitcoin minimaal richting de 125.000 dollar gaat...

Nieuws
Bitcoin prijs nadert $67.000 nu nieuwe bitcoin uitstroom van GBTC $550 miljoen overschrijdt

Bitcoin rukt op naar recordhoogtes ondanks een verse opleving in de uitstroom van GBTC Bitcoin....

volgende Bitcoin halving 2024 Nieuws
De bitcoin koers blijft stijgen: aftellen naar halving in april is begonnen

De bitcoin gemeenschap bereidt zich voor op een belangrijke gebeurtenis in de cryptowereld: de volgende...

Lees meer