Aandelen Reddit schieten omhoog dankzij samenwerking met OpenAI

3869 totale weergaven
Reddit AMC

De aandelen van Reddit (RDDT) sprongen gisteren in de na-handel met 11 procent omhoog, nadat het een samenwerking met ChatGPT ontwikkelaar OpenAI bekendmaakte. Reddit zei op 16 mei dat het OpenAI toegang geeft tot zijn Data API en real-time content van posts op het platform. Dat zou Reddit content naar ChatGPT producten moeten brengen en nieuwe producten moeten verzorgen.

Wat krijgt Reddit hiervoor terug?

In ruil voor die toegang krijgen gebruikers van Reddit van OpenAI een reeks aan nieuwe tools met kunstmatige intelligentie. Het doel daarvan is om de interactie van gebruikers te verhogen.

Reddit noemt OpenAI ook meteen als zijn nieuwste advertentiepartner.

Op de normale handelsdag van 16 mei viel het aandeel van Reddit met 5,45 procent omlaag. Na de samenwerking schoot het echter met 11,05 procent de lucht in; zo blijkt uit de data van Google Finance.

In februari tekende Reddit nog een vergelijkbare deal met Google. Dat ging om 60 miljoen dollar.

Reddit wil de gemeenschap versterken

Reddit is al langer op zoek naar manieren om de gemeenschap te versterken, de interactie te verhogen en omzetstromen te creëren buiten de advertentiewereld. Deze deals met OpenAI en andere AI-bedrijven komen op het moment dat zij juridisch onder druk staan vanwege de manier waarop ze data verzamelen.

Veel rechtszaken claimen dat OpenAI en andere bedrijven met auteursrecht beschermde data stelen. Ergens zit daar wel iets in natuurlijk, al is het lastig om te bepalen waar je de grens moet trekken.

In principe gebruiken de modellen van OpenAI en andere bedrijven met auteursrecht beschermde data voor hun antwoorden. Nu is het aan de rechters om te bepalen in hoeverre dat niet de bedoeling is.

Sony stuurde bijvoorbeeld brieven naar meer dan 700 bedrijven, waaronder OpenAI, Microsoft en Google. Daarin claimt het dat deze bedrijven hun muziek op ongeoorloofde wijze gebruikt heeft.

Wat dat betreft komt er een interessante periode aan voor kunstmatige intelligentie.

Lees meer over:

    Door: Thom Derks

    Thom is al jaren van de partij als het gaat om de verslaggeving over bitcoin, macro-economische ontwikkelingen en alles wat de toekomst van de digitale munt zou beïnvloeden....