ABN Amro: bitcoin toegangspoort tot financiële dienstverlening voor banklozen

1117 totale weergaven

Het lijkt erop dat ze bij ABN Amro de kracht van het Lightning Netwerk hebben ontdekt. Ralph Wessels, het hoofd beleggingsstrategie bij de bank, ziet de voordelen van Bitcoin voor het internationale betalingsverkeer. “Via het bitcoinnetwerk was betalen traag, maar er is een toepassing voor gebouwd dat het veel sneller kan,” aldus Wessels tegenover de Telegraaf.

“Nu kun je in een oogwenk geld naar de andere kant van de wereld sturen. En dat is veel goedkoper dan wat creditcardmaatschappijen of banken ervoor in rekening brengen,” zo gaat hij verder. Zou El Salvador een inspiratie zijn voor de traditionele financiële wereld?

Koop gemakkelijk en snel Bitcoin bij Bitvavo. Ga aan de slag en betaal geen handelskosten voor je eerste aankoop tot €1.000 !

Banken zullen wel nodig blijven

Wessels geeft in het interview aan niet te vrezen voor zijn baan, maar verwacht wel dat er dingen gaan veranderen. “Banken zullen ook wel nodig blijven, mensen hebben bijvoorbeeld nog steeds een hypotheek nodig. Maar sommige dienstverlening, en de banen die daarbij horen, gaan verdwijnen,” aldus het hoofd beleggingsstrategie van de ABN.

Vooral de efficiëntie van bitcoin spreekt hem aan. Efficiëntie betekent volgens Wessels dat iets sneller gaat óf tegen lagere kosten, wat in beide gevallen een verhoogd productiviteit als gevolg heeft. Wat natuurlijk weer de basis is voor economische vooruitgang.

Wessels is wel van mening dat bij deze nieuwe technologie ook de juiste regelgeving bedacht moet worden. We hadden ook niets anders verwacht van een bankier. Al is het wel interessant om te zien dat deze sector blijkbaar openstaat voor deze innovatie.

Het is overigens ook maar de vraag of ze daarin een keuze hebben. Als ze zelf niets met het Lightning netwerk doen, dan is de kans immers aanwezig dat ze over een paar jaar uit de markt geconcurreerd worden door partijen als het Strike van Jack Mallers.

Zeggenschap over ons geld is belangrijk

Verderop in het interview wordt duidelijk dat Wessels geen voorstander is van de vrijheid die bitcoin te bieden heeft. “Het is wel belangrijk dat er iets van zeggenschap over ons geld is. Stel, iemand doet iets dat niet mag. Dan staan daar sancties op,” aldus de strateeg van ABN Amro.

Dit soort uitspraken blijven grappig in het licht van dingen als de Panama Papers en de Pandora Papers. Waaruit juist blijkt dat in het huidige ontransparante fiatsysteem veel fraude wordt gepleegd door de mensen die het voor het zeggen hebben.

De Griekse filosoof Plato had hier een mooie uitspraak over: “Goede mensen hebben geen wetten nodig om zich verantwoordelijk te gedragen en slechte mensen vinden altijd wel een manier om de wetten te omzeilen.” Meer wetgeving lijkt wellicht een goede oplossing, maar het is de vraag in hoeverre je het probleem daarmee oplost.

    Door: Thom Derks

    Thom is al jaren van de partij als het gaat om de verslaggeving over bitcoin, macro-economische ontwikkelingen en alles wat de toekomst van de digitale munt zou beïnvloeden....