Rabobank vertoont machtsmisbruik volgens Verenigde Bitcoinbedrijven Nederland

De Rabobank wordt beschuldigd van machtsmisbruik door de Verenigde Bitcoinbedrijven Nederland (VBNL). De groep stapt naar de Autoriteit Consument en Markt (ACM). Dat vertelt voorzitter Patrick van der Meijde tegenover RTL Z.

Klanten van de bank mogen geen bitcoin kopen via een zakelijke rekening.

Koop gemakkelijk en snel Bitcoin bij Bitvavo. Ga aan de slag en betaal geen handelskosten voor je eerste aankoop tot €1.000 !

Bitcoinbedrijven in Nederland

VBNL is een belangenvereniging die zich inzet voor de industrie rondom bitcoin in Nederland. Via de ACM hoopt Van der Meijde ervoor te zorgen dat klanten van bitcoinbedrijven in Nederland gewoon gebruik kunnen maken van de diensten van de verschillende brokers, beurzen en andere bedrijven.

Dat moet in de praktijk worden gebracht door een handhavingsverzoek.

De redenen voor de Rabobank om de toegangswegen naar bitcoin af te sluiten laten zich raden. De kans op witwassen, criminele activiteiten en prijsvolatiliteit. Drie onderwerpen en redenen die vaak worden genoemd bij de beperking van diensten voor bitcoiners.

De vraag is: is het aan een bank om te bepalen of ondernemers ‘risico’ met bitcoin mogen nemen?

Dit verhaal heeft een lange voorgeschiedenis. In de Cryptocast vertelt Van der Meijde over een bericht vanuit De Nederlandsche Bank (DNB) uit 2014 waarin werd gewaarschuwd voor cryptobedrijven. Van der Meijde: ”Het gevolg was dat banken spontaan geen rekeningen meer gingen uitdelen aan bedrijven.”

Inmiddels zit de wereld iets anders in elkaar. Net als banken zijn beurzen en brokers die zijn geregistreerd bij toezichthouders De Nederlandsche Bank (DNB) inmiddels ook een soort van poortwachters. Aan de digitale voordeur moeten bedrijven een hoop klantendata vragen en daarna verzamelen om aan de regels te voldoen

In gesprek met RTL Z toont Van der Meijde zijn ongenoegen: “Net als de Rabobank zijn ook de bij ons aangesloten bedrijven poortwachter.” Sinds de invoering van de ‘cryptowet‘ moeten bitcoinbedrijven in Nederland ook aan een hoop extra regels voldoen.

Zij moeten verplicht in de gaten houden wie hun platformen gebruikt. Een bedrijf dat via een Nederlandse broker een aankoop doet moet net als ieder ander een identificatieronde ondergaan.

Wat wel voor de Rabobank spreekt is dat de richtlijnen rondom bitcoin makkelijk te vinden zijn op hun eigen website. Dat geldt lang niet voor alle banken in Nederland. Hier vind je informatie voor particulieren, zakelijke klanten kunnen hier terecht.

VBL zet zich onder andere ook in tegen de hoge toezichtkosten die bitcoinbedrijven in Nederland moeten betalen. Ruim 20 geregistreerde bedrijven moesten over 2020 gezamenlijk €2,4 miljoen aftikken. ”We zijn momenteel druk bezig het bezwaarschrift te schrijven”, zegt Van der Meijde.

Lees meer over:
Bitcoin nieuwsNederland

    Door: Robin Heester

    Sinds 2016 bezig met cryptocurrency. Nu al geruime tijd vooral bezig met bitcoin. Hup bitcoin! :)...