Advocaat trekt grondwettelijke basis Bitcoin wet El Salvador in twijfel

1242 totale weergaven

Een advocaat trekt de Bitcoin wet van El Salvador in twijfel. Volgens Enrique Anaya is het ongrondwettelijk dat Nayib Bukele van bitcoin (BTC) een wettig betaalmiddel wil maken, naast de Amerikaanse dollar.

Bitcoin wetsvoorstel

De website elsalavador.com van de nationale krant El Diario de Hoy bericht over de constitutioneel expert en advocaat Enrique Anaya. Volgens de man is de Bitcoin wet van Bukele ongrondwettelijk van aard.

Koop gemakkelijk en snel Bitcoin bij Bitvavo. Ga aan de slag en betaal geen handelskosten voor je eerste aankoop tot €1.000 !

Volgens de El Salvadoraan verschuilt de overheid zich achter het Coronavirus en de pandemie om de (in zijn ogen) controverse acties erdoor te duwen. De Bitcoin wet zal in september van kracht gaan, nadat het wetsvoorstel begin juni door het congres met een overgrote meerderheid werd aangenomen.

Volgens hem is het niet te rechtvaardigen dat het verbod op demonstreren is verlengd, terwijl er ook een hervorming van het pensioenplan op de plank ligt (naast de Bitcoin wet). Volgens de advocaat kunnen burgers niets anders doen dan het accepteren. De verlenging van dit demonstratieverbod is grondwettelijk gezien niet acceptabel, zo stelt hij.

Ook is hij bang dat pensioengelden gaan worden gebruikt om tekorten op te dekken. Tekorten die het land misloopt door een afwijzing van een lening van $1.500 miljoen van het Internationaal Monetair Fonds (IMF). Hier zou de Bitcoin-wet dan ook weer debet aan zijn.

Anaya beweert ook dat de voorwaarden die in de wet zijn opgenomen, in een “dubbelzinnige taal” zijn opgesteld. Volgens hem bevat het ook een “verbod op het uitoefenen van een recht”, namelijk het recht om een bitcoin betaling te weigeren. Dit is volgens Anaya in wezen een “inperking van de grondwettelijke rechten.”

Ongrondwettelijk

Hij voegde eraan toe dat protesten van burgers tégen de wetgeving zijn tegengehouden door de Covid-19-maatregelen.

“De overheid wil demonstraties tegen bitcoin voorkomen […] en het is niet toegestaan om hier tegen in protest te gaan.”

Intussen is meer dan driekwart van de El Salvadoranen sceptisch over de wet, volgens berichtgeving van Reuters van vorige week.

In een steekproef onder 1.233 burgers bleek dat 54% van de ondervraagden echt tégen de ontwikkeling is. Daarnaast is 24% iets minder stellig, maar heeft ook twijfels over de “half correcte” wet.

Wil je op de hoogte blijven over alle ontwikkelingen? Kom dan eens langs in onze Telegram chat, en download ook vooral onze Android Nieuws app of iOS Nieuws app!

Lees meer over:
Bitcoin nieuwsEl Salvador
Je hebt geen geld om te laten zien geselecteerd