54% van El Salvadoranen tégen Bitcoin wet: ‘absoluut niet correct’

De community weet het zeker: het wetsvoorstel dat de bitcoin een wettig betaalmiddel maakt, zal goed uitpakken voor het Centraal-Amerikaanse land. De Salvadoranen zélf zijn echter sceptisch, zo meldt Reuters.

Sceptische burgers over Bitcoinwet

Volgens het Amerikaanse nieuwsmedium is meer dan driekwart van de inwoners van El Salvador sceptisch over het voorstel van president Bukele. Bitcoin als wettig 'parallel' betaalmiddel gaat niet goed uitpakken, zo denken ze.

Koop gemakkelijk en snel Bitcoin bij Bitvavo. Ga aan de slag en betaal geen handelskosten voor je eerste aankoop tot €1.000 !

El Salvador gebruikt al jaren de Amerikaanse dollar als nationale munteenheid. Sinds begin deze eeuw hebben ze geen eigen valuta meer. Nu kiezen ze dus voor bitcoin als tweede optie, naast de dollar. Gezien de meerderheid van de inwoners geen bankrekening heeft én betalingen (remittances, red.) via bijvoorbeeld Western Union ongekend duur zijn, is het Bitcoin Lightning Netwerk hier erg populair.

Uit het onderzoek van opiniepeiler Disruptiva blijkt dat ongeveer 54% van de ondervraagden de bitcoin-adoptie als "absoluut niet correct" beschouwen. Daarbovenop ziet nog eens 24% het als "een beetje correct".

Iets minder dan 20% van de bevolking (in deze steekproef) staat wél volledig achter de Bitcoinwet. Het opinieteam dat dit onderzoek heeft gedaan is verbonden aan de Francisco Gavidia University,

De peiling is uitgezet onder 1.233 mensen in El Salvador, tussen 1 en 4 juli. Het heeft naar eigen zeggen een foutenmarge van 2,8%. Oscar Picardo presenteerde de onderzoeken tijdens een evenement. Hij is de directeur van het instituut van Disruptiva dat zich bezighoudt met 'wetenschap, technologie en innovatie':

"Dit is een riskante gok op digitale transformatie"

Gebrek aan kennis

Uit de peiling bleek ook dat 46% van de respondenten "niets" wist over bitcoin, terwijl bijna 65% zei dat ze niet openstonden om in de cryptocurrency te worden betaald.

Dat hóéft ook niet: via de speciale overheidswallet kunnen de El Salvadoranen wél bitcoin ontvangen (wat ze door de wet verplicht zijn te doen als de tegenpartij dat wil), maar kunnen ze deze direct laten omzetten naar dollars. Zo zijn ze niet blootgesteld aan de volatiliteit van de cryptomunt.

Door de Bitcoinwet moet iedereen zowel bitcoin én dollars kunnen versturen, als ook bitcoin én dollars kunnen ontvangen. Twee betaalsystemen die parallel werken, en ook interoperable zijn dus. Iedereen die de overheidswallet 'Chivo' download krijgt trouwens gratis 30 dollar aan bitcoin van de overheid.

Ook wil een oppositielid de wet via de rechter proberen te stoppen, omdat het volgens Jaime Guevara onverantwoord is.

De adoptie was er echter al vóór de Bitcoinwet werd aangekondigd, bijvoorbeeld in El Zonte. MotherBoard ging hier langs en maakte een mooie documentaire. De adoptie vond vooral plaats onder de armste burgers, en niet zo zeer onder het rijkere deel van de bevolking:

Wil je op de hoogte blijven over alle ontwikkelingen? Kom dan eens langs in onze Telegram chat, en download ook vooral onze Android Nieuws app of iOS Nieuws app!

Lees meer over:
Bitcoin nieuwsEl Salvador