Oppositie in El Salvador wil Bitcoin-wet stoppen via rechter

Een parlementslid in El Salvador dient een rechtszaak in tegen de wet die van Bitcoin een legaal betaalmiddel maakt. Achter deze rechtszaak staat een groep burgers én de oppositiepartij van het land. Ze zijn het niet eens met de ambitieuze bitcoin beleid van president Nayib Bukele.

Rechtszaak tegen overheid

Jaime Guevara, een afgevaardigde van de oppositiepartij in El Salvador, is van mening dat het pad dat zijn land inzet niet grondwettelijk is.

Koop gemakkelijk en snel Bitcoin bij Bitvavo. Ga aan de slag en betaal geen handelskosten voor je eerste aankoop tot €1.000 !

Begin deze maand behaalde een wetsvoorstel de overgrote meerderheid, waardoor El Salvador het eerste land ter wereld werd dat van bitcoin een wettig betaalmiddel maakte. Sindsdien zou het nog 90 dagen duren voordat de wet actief werd, zodat alles voorbereid kon worden.

Daar kwamen enkele andere gevolgen bij. Zo móét men satoshi’s accepteren als deze worden aangeboden om schulden mee af te betalen, en prijzen in de winkels mogen worden uitgedrukt in sats.

Volgens een rapport van El Mundo, de op een na grootste krant van Spanje, wil Jaime Guevara van het Farabundo Marti National Liberation Front (FMNL) een poging doen om het wetsvoorstel via de rechter terug te draaien.

FMNL is een van de twee grote partijen in het meerpartijenstelsel van het land. Guevara is een afgevaardigde van het departement Morazán, in het noordoosten van het land.

Geen wettelijke basis

Guevara krijgt steun van Oscar Artero, een persoon die een burgerinitiatief is gestart. Hij stelt dat ze een rechtszaak tegen de wet van president Nayib Bukele aanspannen omdat er geen wettelijke basis voor is. Ook is er in zijn ogen geen rekening gehouden met de mogelijke schadelijke gevolgen die deze stap voor zijn land heeft.

Op 8 juni werd de wet aangenomen met een supergrote meerderheid, een krappe week nadat Bukele voor het eerst over dit plan sprak middels een videoboodschap op de Bitcoin2021 conferentie in Miami.

Artero vertelde tijdens een persconferentie waarom hij zo tégen de wet is:

“De wet is bedoeld om de zakken van de burger te plunderen, het is vrijgesteld van belasting. Ze willen ons dwingen om te handelen.”

In het rapport staat dat de groep burgers die achter de aanklacht staan, hopen dat de Constitutionele Kamer van het Hooggerechtshof, de hoogste rechterlijke macht van het land, zich bij zijn argument zou aansluiten.

Daarbij moet wel gezegd worden: Bukele zette vorige maand vijf rechters af. Ze gingen tegen hem (en zijn aanpak van de COVID-19-crisis) in, waardoor ze werden afgezet en vervangen.

Wil je op de hoogte blijven over alle ontwikkelingen? Kom dan eens langs in onze Telegram chat, en download ook vooral onze Android Nieuws app of iOS Nieuws app!

Lees meer over:
El Salvador