AFM waarschuwt voor een boilerroom, maar wat is dit eigenlijk?

1576 totale weergaven

Column door jurist Clint Cabell – De Autoriteit Financiële Markten (AFM) heeft onlangs op Twitter gewaarschuwd om niet in te gaan op aanbiedingen van meerdere financiële ondernemingen, in dit geval UM Capital.

Er is bij deze ondernemingen vermoedelijk sprake van een zogeheten “boilerroom”. Maar wat is dit eigenlijk? Wat zijn de kenmerken en de red flags waar je op moet letten? En hoe voorkom je dat je slachtoffer wordt van een boilerroom?

Koop gemakkelijk en snel Bitcoin bij Bitvavo. Ga aan de slag en betaal geen handelskosten voor je eerste aankoop tot €1.000 !

Wat is een boilerroom?

Een boilerroom is een financiële onderneming waarbij verkopers of brokers een (bel)lijst af gaan met potentiële investeerders.

Zij proberen dan een speculatief of frauduleus effect of ander financieel product te verkopen zonder dat zij hiervoor de juiste vergunning bezitten, of de vereiste prospectus uitgeven bij hun effecten. Hierdoor is de kans op fraude groot en de rechtsbescherming zeer beperkt.

De ‘red’ flags

We noemen hieronder een aantal ‘red’ flags.

Cold calling

Op zich is het niet verkeerd om mensen te benaderen met een zakelijk voorstel. Het nadeel voor jou bij een boiler room is dat je geen achtergrondinformatie hebt over de onderneming of het aangeboden product.

Dit is wel noodzakelijk. Om effecten aan te bieden is een vergunning nodig van de AFM en is goedkeuring van de prospectus door de AFM nodig.

Niet alleen cold calling is gebruikelijk, ook het benaderen via email of een privébericht op bijvoorbeeld Telegram, Instagram of Facebook komt veel voor. Met de middelen van tegenwoordig kan iemand deze scam uitvoeren met enkel een smartphone, op elke locatie in de wereld.

Risico

Bij een belofte van zéér hoge rendementen, is er zeer waarschijnlijk iets mis. Een broker in een boiler room zal alleen positieve informatie geven en zijn product op een verleidelijke manier aanprijzen.

Meestal is deze informatie niet of nauwelijks verifieerbaar en worden de addertjes onder het gras verzwegen. Vertrouw niet op aanprijzingen. Do your own research!

Ook kan er sprake van een ponzi-scheme, waarbij uitbetaalde gelden (deels) gefinancierd zijn met de inleg van nieuwe deelnemers.

Tijdsdruk

Onderdeel van de verkoopstrategie is om je te laten beslissen onder tijdsdruk. Het is vaak een zeer tijdelijk aanbod, een eenmalige kans of dat wachten ten koste zou gaan van het rendement. Maar dit is natuurlijk niet waar en bij elke investering is het raadzaam om gedegen onderzoek te doen naar de onderneming en het product.

Over de AFM

De Autoriteit Financiële Markten (AFM) is de Nederlandse gedragstoezichthouder op de financiële markten en maakt zich sterk voor eerlijke en transparante financiële markten. Samen met De Nederlandsche Bank (DNB) draagt de AFM bij aan duurzaam financieel welzijn in Nederland.

Twijfel over een financiële onderneming? Check de vergunning, het prospectus en de waarschuwingslijst op hun website.

Triviaal

In 2000 kwam de gelijknamige film Boiler Room uit, waarin een college dropout bij een financiële instelling gaat werken en ontdekt dat het eigenlijk boiler room is. Ook in de film The Wolf of Wall Street (2013) is te zien hoe het er in een boiler room aan toe kan gaan.

Over Clint Cabell

Clint in een jurist uit Rotterdam, hij verdiept zich in het juridisch kader rondom virtuele valuta en innovatieve financiële producten. Lees zijn eerdere artikelen op bitcoinmagazine.nl, kijk op zijn LinkedIn of zijn website cryptocompendium.nl.

Lees hier alle artikelen van jurist Clint Cabell op Bitcoinmagazine.nl

Lees meer over:
beleggenoplichting