AI wetsvoorstel aangepast voor Silicon Valley: Is het voldoende om critici te overtuigen?

220 totale weergaven
|

Wetgevers in de Amerikaanse staat California hebben het controversiële wetsvoorstel gewijzigd dat AI bedrijven aansprakelijk zou stellen voor schade veroorzaakt door hun producten, maar zal dit voldoende zijn om de critici te overtuigen?

Het wetsvoorstel

Onlangs meldde Bitcoin Magazine dat Silicon Valley in oproer is vanwege een wetsvoorstel omtrent AI. De SB 1074, ook wel de Frontier Artificial Intelligence Models Act, was bedoeld om klokkenluiders te beschermen en de toezichthouder in staat stellen om in te grijpen als dit nodig is, om een AI-gerelateerde catastrofe te voorkomen. 

In Silicon Valley, waar veel grote techbedrijven gevestigd zijn, heeft dit wetsvoorstel voor flinke oproer gezorgd. Veel grote techbedrijven zeggen dat het wetsvoorstel de innovatie en groei van de sector zou onderdrukken. Het doel van de gemaakte wijzigingen van het wetsvoorstel is het overhalen van de critici van het nieuwe beleid. 

Aanpassingen met suggesties van Anthropic

Na de enorme negatieve feedback vanuit de AI sector, inclusief een uitgebreide lijst met suggesties van AI-bedrijf Anthropic, beweerde senator Scott Weiner dat zijn kantoor een middelpunt had gevonden:

“We hebben een aantal zeer redelijke voorgestelde amendementen aanvaard, en ik geloof dat we de belangrijkste zorgen hebben weggenomen die door Anthropic en vele anderen in de sector zijn geuit.”

Problemen van het wetsvoorstel

Als we kijken naar het herschreven wetsvoorstel, lijkt het erop dat de wetgevers nog geen gehoor hebben gegeven aan de kernzorg van de tech industrie. De nieuwe vorm van SB 1074 zal de staat nog steeds toestaan om elke AI ontwikkelaar verantwoordelijk te stellen voor schade veroorzaakt door hun producten. 

In veel gevallen is het onmogelijk om alle manieren te voorspellen waarop AI modellen ‘schade’ aan kunnen richten. Dit maakt het een onmogelijke taak voor bedrijven om schade en de bijbehorende kosten te voorkomen. Wij achten de kans daarom klein dat de critici vanuit de AI industrie genoeg gaan nemen met de wijzigingen van het voorstel. 

De volgende stap

Aangezien het wetsvoorstel is herzien, is de volgende stap een stemming in de eindvergadering. Volgens het schema moet deze stemming voor 31 augustus plaatsvinden. Op dat moment wordt het duidelijk of het wetsvoorstel daadwerkelijk aangenomen wordt. 

Het ziet er tot nu toe niet zo goed uit voor de tech sector, aangezien de kans klein is dat het voorstel niet aangenomen wordt. De enige manier waarop het voorstel nog tegengehouden kan worden, is als de gouverneur besluit een veto over het voorstel uit te spreken. 

Gevolgen van dergelijke wetgeving

Als deze wetgeving in California wordt ingesteld, kan dit grote gevolgen hebben voor de tech sector in de Verenigde Staten en over de hele wereld. In geen enkel ander land (of staat) wordt AI zo streng gereguleerd. Dit zal betekenen dat er een ongunstig klimaat wordt gecreëerd voor de bedrijven in Silicon Valley. 

De gevolgen hiervan zullen hoogstwaarschijnlijk de volledige tech sector raken. De kans is groot dat een goedkeuring te merken is in de aandelenkoersen van de bedrijven die zich bezighouden met kunstmatige intelligentie. 

Samenvatting

Samenvattend heeft de wetgever in de Amerikaanse staat California de voorgestelde wetgeving omtrent AI aangepast. Hiermee hebben ze echter de grootste zorgen van de tech sector niet meegenomen. Als de wetgeving wordt ingesteld, zal dit een ongunstig klimaat veroorzaken voor bedrijven die zich bezighouden met kunstmatige intelligentie. 

Lees meer over:
AIcaliforniaSilicon Valley

Door: Marijn van Leeuwen

Marijn van Leeuwen is een fanatieke tekstschrijver met een sterke focus op de cryptowereld. Hij brengt jarenlange ervaring in het schrijven over cryptocurrency naar bitcoinmagazine.nl. Zijn diepgaande kennis van SEO en marketing, gecombineerd met zijn passie voor crypto, maakt hem de perfecte aanwin...