‘Alleen bitcoin is geen effect, andere crypto’s wel’

Bitcoin is géén effect. De rest wel. Dat stelt Gary Gensler in een interview.

In een interview met New York Magazine op 23 februari, dat een breed scala aan onderwerpen met betrekking tot crypto besprak, beweerde Gary Gensler, de voorzitter van de Securities and Exchange Commission (SEC), dat "alles behalve Bitcoin" onder de jurisdictie van de instantie valt. Hij voegde eraan toe dat andere crypto-projecten "effecten zijn omdat er een groep in het midden is en het publiek winst verwacht op basis van die groep", wat volgens hem niet het geval is bij Bitcoin.

De SEC heeft geen zeggenschap over heel de wereld. Wel zijn zij een van de invloedrijkste toezichthouders in de wereld. Een eventueel enorm streng beleid op tokens, stablecoins en aanverwanten kan wel gevolgen hebben voor de rest van de wereld. Tegelijkertijd is en blijft het dus een Amerikaanse aanpak, en geen wereldwijde aanpak.

Die komt nog. Tijdens de recente G20-bijeenkomst in India is aangekondigd dat er een nieuw 'synthese-document' komt dat gezamenlijk wordt geproduceerd door het International Monetary Fund (IMF) en de Financial Stability Board (FSB). Dit document zal dienen als basis voor toekomstige wereldwijde crypto-regelgeving.

Terug naar Gensler.

Reputatie

Gensler is de huidige voorzitter van de Securities and Exchange Commission (SEC) in de Verenigde Staten, aangesteld door president Joe Biden in 2021. Hij heeft een uitgebreide achtergrond in de financiële sector en heeft gewerkt als partner bij Goldman Sachs en leidde het Commodity Futures Trading Commission onder president Obama.

Gensler is als hoofd van de SEC druk in de weer met cryptocurrency's. Als hoofdverantwoordelijke voor het toezicht op de effectenmarkten in de VS is zijn organisatie en hem er veel aan gelegen om zeggenschap te krijgen over de cryptomarkt.

Bitcoin is iets anders dan alle andere tokens, dat is in het kort de stelling van Gensler. Dat impliceert dat de SEC, als alle andere tokens een effect zijn, flink wat extra toezicht moet gaan houden.

Amerikaanse advocaten reageren op de recentelijke ontwikkelingen. En de reacties zijn zoals je kunt verwachten. Jake Chervinsky zegt dat Gensler deze stelling gewoon netjes in de rechtbank moet gaan bewezen. Bij elke token opnieuw.

Een beurs of broker die effecten aanbiedt in de Verenigde Staten, moet aan hele andere eisen voldoen dan bij de verkoop van bijvoorbeeld bitcoin.

Het lijkt een kwestie van tijd tot de SEC de aanval opent op de industrie. Op welke manier, dat valt nog te bezien.

Lees meer over:
AmerikaBitcoin nieuws

    Door: Redactie

    Het redactie account wordt gebruikt voor artikelen waar meerdere schrijvers, editors en journalisten aan werken. Met onze gezamenlijke kennis, kunde en opgeteld meer dan 50 jaar ervaring met schrijven en binnen de crypto wereld, kan je er zeker van zijn dat wij weten waarover we schrijven. We hebben...