De Data Commissioner van Kenia zal het verwijderingsproces actief begeleiden. De rechter gaf aan dat het project niet voldoet aan de wettelijke normen voor gegevensverzameling. Hierdoor zijn er risico’s voor de veiligheid van burgers.

Kennisgeving: Dit artikel bevat inzichten van onafhankelijke auteurs en valt buiten de redactionele verantwoordelijkheid van BitcoinMagazine.nl. De informatie is bedoeld ter educatie en reflectie. Dit is geen financieel advies. Doe zelf onderzoek voordat je financiële beslissingen neemt. Crypto is zeer volatiel er zitten kansen en risicos aan deze investering. Je kunt je inleg verliezen.
Een Keniaanse rechter heeft geoordeeld dat Worldcoin alle verzamelde biometrische data moet wissen. De uitspraak volgt op zorgen over privacy, gebrekkige toestemming en het ontbreken van een wettelijk verplichte risicoanalyse. Het project ligt wereldwijd onder vuur en dit roept vragen op over het vertrouwen in biometrische crypto. Is dit het begin van een bredere afbreking?
Rechtbank grijpt in – data van Worldcoin moet gewist worden
Worldcoin verzamelde in korte tijd duizenden irisscans van Keniaanse burgers in ruil voor een kleine hoeveelheid crypto. Volgens de Keniaanse rechtbank is dat gebeurd zonder geldige toestemming en zonder de verplichte Data Protection Impact Assessment (DPIA). Dat is een directe schending van Keniaanse wetgeving.
High Court orders Worldcoin to delete biometric data collected in Kenya within 7 days pic.twitter.com/IZ2tfrSzzA
— Kenyans.co.ke (@Kenyans) May 5, 2025
De Data Commissioner van Kenia zal het verwijderingsproces actief begeleiden. De rechter gaf aan dat het project niet voldoet aan de wettelijke normen voor gegevensverzameling. Hierdoor zijn er risico’s voor de veiligheid van burgers. Terwijl Kenia de teugels aantrekt versoepelt Zuid-Korea juist de crypto-regels.
Gevolgen voor Worldcoin
Het project van Sam Altman, de medeoprichter van OpenAI, presenteert zichzelf als een toekomstgerichte digitale identiteitspool. Toch komt deze uitspraak op een belangrijk moment. Worldcoin wilde terugkeren naar Kenia, maar die plannen worden nu op pauze gezet. Zonder grondige juridische en technische aanpassingen is herstart onmogelijk.
5 Lesser Known Facts About Sam Altman
1.Altman’s “Worldcoin” operates in 38 countries, collecting a vast database of biometric data by offering $50 in exchange for iris scans, mostly harvested from poor people, through Worldcoin’s orbs.
What could possibly go wrong? pic.twitter.com/rDbrB4WOZn
— Jason Bassler (@JasonBassler1) March 4, 2025
Wat betekent dit voor vergelijkbare initiatieven? Projecten die biometrie gebruiken in combinatie met blockchain, zoals Proof of Humanity of Humanity Protocol, moeten nu opnieuw naar hun processen kijken. Wereldwijd groeit de druk om privacy te waarborgen, vooral in ontwikkelingslanden waar regelgeving vaak achterloopt op technologische innovatie.
Vertrouwen van gebruikers onder druk
De uitspraak raakt niet alleen Worldcoin. Het raakt ook het vertrouwen in biometrische crypto. Als mensen hun irisscan geven in ruil voor crypto dan verwachten ze bescherming van hun data. Die verwachting is in Kenia beschaamd. Dat zal wereldwijd doorwerken.
Het vertrouwen in blockchain projecten is altijd afhankelijk van transparantie. Bij biometrische crypto projecten is dat nog belangrijker Zodra er twijfels zijn over datagebruik, opslag of toestemming nemen risico’s toe.
Biometrie en crypto
De uitspraak in Kenia kan een kantelpunt zijn. Regels voor databescherming worden wereldwijd aangescherpt. In Europa geldt al de strenge GDPR en in de VS volgen steeds meer staten met eigen wetten. Biometrische crypto past slecht in dat kader als er geen volledige transparantie en gebruikerscontrole is.
Zonder hervorming is de kans groot dat overheden wereldwijd strenger gaan optreden. Dat betekent niet alleen risico’s voor Worldcoin, maar ook dat het vertrouwen in blockchain toepassingen daalt. Omgekeerd geldt ook dat als projecten hun data-opslag transparanter maken en gebruikers meer controle geven, dit juist positief kan uitpakken voor het vertrouwen. Dit kan goed uitpakken voor nieuwe crypto’s die bezig zijn met revolutionaire ontwikkelingen.
Wat nu?
Voor Worldcoin is de uitspraak een harde klap. De juridische strijd is nog niet voorbij, maar het signaal is duidelijk. Biometrische data is gevoeliger dan ooit en mag niet zomaar verzameld worden.
Is biometrische crypto voorgoed beschadigd of kan transparantie en regelgeving voor verandering zorgen? Voor nu lijkt de markt af te wachten. Investeerders en gebruikers zullen de komende tijd scherp letten op hoe Worldcoin en andere projecten omgaan met deze uitspraak.
Chat met onze experts via Telegram,
geef je mening op Twitter
of "sit back and relax" terwijl je naar onze YouTube-video's kijkt.
Praat mee op onze socials!
Vond je dit artikel waardevol? Steun dan BitcoinMagazineNL door op ons te stemmen als ‘Best Media Platform’ tijdens de Dutch Blockchain Week Awards. Wij brengen jou al jaren nieuws, inzichten en kennis over crypto en blijven dit doen. Nu hebben we jouw hulp nodig. Ga naar https://dutchblockchainweek.com/dbw-awards/, registreer je en stem op BitcoinMagazineNL. Jouw stem telt en maakt voor ons het verschil. Stem vandaag nog!
Kennisgeving: Dit artikel bevat inzichten van onafhankelijke auteurs en valt buiten de redactionele verantwoordelijkheid van BitcoinMagazine.nl. De informatie is bedoeld ter educatie en reflectie. Dit is geen financieel advies. Doe zelf onderzoek voordat je financiële beslissingen neemt. Crypto is zeer volatiel er zitten kansen en risicos aan deze investering. Je kunt je inleg verliezen.