Amendement over verbod op Bitcoin mining binnen EU geschrapt

Een mogelijk verbod op proof-of-work in de Europese Unie is (tijdelijk) uit de lucht. Dat bevestigt Europarlementariër Stefan Berger van de CDU.

Geschrapte bepaling

Vorige week ontstond er ineens opschudding over de MiCA-wetgeving die de Europese Commissie momenteel voorbereidt. Een zestal parlementariërs diende een amendement waarmee ze proof-of-work willen inperken of zelfs verbieden.

Koop gemakkelijk en snel Bitcoin bij Bitvavo. Ga aan de slag en betaal geen handelskosten voor je eerste aankoop tot €1.000 !

MiCA staat voor Markets in Crypto Assets. Het doel is om de industrie-brede cryptomarkt te reguleren en niet zo zeer om bitcoin (en het consensus mechanisme van bitcoin) aan te pakken. Berger schortte eerder al de stemmingsronde op, omdat de specifieke bepaling voor veel opschudding leidde.

Nu meldt BTC-echo dat de controversiële paragraaf weer uit het rapport is gehaald. Het gaat om paragraaf 61 (9c), wat we vorige week uitlegden in onderstaand artikel.

Stefan Berger, voorzitter van het Committee on Economic and Monetary Affairs, bevestigt dat de desbetreffende paragraaf daadwerkelijk uit de beoogde regelgeving is gehaald.

Focus op regulering

De paragraaf zou een de facto verbod hebben betekend voor proof-of-work-achtige cryptovaluta - en dus bitcoin. De fracties van de Groenen en Sociaal-Democraten kwamen ineens met dit themapunt aanzetten in de onderhandelingen.

Oorspronkelijk zou er op 28 februari (gisteren, red.) al over dit ontwerpvoorstel worden gepraat in het Europees Parlement. Politicus Berger schortte de stemronde op omdat het mining-amendement erg veel aandacht kreeg, terwijl het niet te maken had met de beoogde inhoud van MiCA (namelijk: regulering).

Christine Lagarde van de Europese Centrale Bank kreeg ook mee dat de stemronde is uitgesteld. Zij riep op haar beurt op om de regulering zo snel mogelijk rond te krijgen, met het oog op financiële sancties jegens Rusland.

Er is nog geen nieuwe datum bekend over de vervolgstappen van het conceptrapport, maar naar schatting zal dit op de korte termijn plaatsvinden. Nadat de Commissie het definitieve rapport (zónder de bepaling over mining) af heeft, zullen het Parlement en de lidstaten zich erover buigen, alvorens het trialoog wordt hervat.

Wil je op de hoogte blijven over alle ontwikkelingen? Kom dan eens langs in onze Telegram chat, en download ook vooral onze Android Nieuws app of iOS Nieuws app!

Lees meer over:
Bitcoin nieuws