Amerikaan mogelijk 45 jaar in cel voor scam van $62 miljoen met bitcoin

De CEO van miningbedrijf Mining Capital Coin (MCC) heeft een handvol aanklachten aan zijn broek hangen. Luiz Capuci Jr. was naar verluidt bezig met een fraudezaak van $62 miljoen.

Flinke oplichting

De Amerikaan zou daarmee duizenden investeerders hebben gedupeerd. Volgens een persbericht van het Amerikaanse ministerie van Justitie (DoJ) beloofde Capuci om met investeringen van klanten bitcoin te minen. Hij sluisde het geld achter door naar zijn eigen wallets.

Koop gemakkelijk en snel Bitcoin bij Bitvavo. Ga aan de slag en betaal geen handelskosten voor je eerste aankoop tot €1.000 !

Volgens een klacht van de Amerikaanse Securities and Exchange Commission (SEC) verkochten Capuci en zijn mede-oprichter Emerson Souza Pires mining-pakketten aan meer dan 65.000 investeerders. Hij beloofde ze een dagelijks rendement van 1%.

Eerst werd dit dagelijkse rendement nog uitbetaald in bitcoin, maar naar verloop van tijd keerden ze de ‘winst’ uit in hun eigen token, de MCC.

Vervolgens zou de man ook op frauduleuze wijze de “Trading Bots” van MCC op de markt hebben gebracht. Naar eigen zeggen konden deze “duizenden transacties per seconde” uitvoeren en automatisch winst genereren. Maar wederom ging al het geld naar de broekzak van Capuci (en zijn kompanen).

Ponzi en witwassen

Alsof het niet genoeg is, is de man ook aangeklaagd voor het opzetten van een ponzi-scheme. Hij zou cadeaus uitdelen aan mensen in het netwerk als ze nieuwe ‘klanten’ zouden aanbrengen. Deze geschenken gingen van iPads, Apple Watches tot zelfs een Ferrari.

De man uit Florida riskeert nu een gevangenisstraf van maximaal 45 jaar. Naast bovenstaande aanklachten wordt hij namelijk ook nog beschuldigd van fraude met overboekingen en het witwassen van geld.

Intussen genoten de twee volgens de SEC van een “uitbundige levensstijl” en kochten ze Lamborghini’s, jachten en onroerend goed.

De procureur-generaal van de DoJ reageert als volgt:

“Onze afdeling is vastbesloten om het geld – fysiek of digitaal – te volgen om criminele activiteiten aan het licht te brengen, deze fraudeurs verantwoordelijk te houden en investeerders te beschermen.”

Wil je op de hoogte blijven over alle ontwikkelingen? Kom dan eens langs in onze Telegram chat, en download ook vooral onze Android Nieuws app of iOS Nieuws app!

Lees meer over:
Bitcoin nieuwsoplichting