Amerikaans Congres wil hoorzitting over vervuiling door bitcoin mining

Het Amerikaanse Congres bereidt een hoorzitting voor om de milieu-impact van het minen van bitcoin te onderzoeken. The Block brengt dit nieuws op basis van enkele bronnen dichtbij de kwestie.

De pijlen richten zich specifiek op cryptocurrency’s die via het proof-of-work principe worden gedolven, bitcoin in het bijzonder als grootste cryptomunt.

Koop gemakkelijk en snel Bitcoin bij Bitvavo. Ga aan de slag en betaal geen handelskosten voor je eerste aankoop tot €1.000 !

Congres is de wetgever

Het Congres is dé wetgevende instantie van de federale overheid van de Verenigde Staten. Ze komen samen in het Capitool in Washington DC. Een hoorzitting is de belangrijkste formele methode om informatie te verzamelen over een bepaald onderwerp.

Het is de eerste stap voor nieuwe wetgeving. Het Congres wordt gevorm door 100 senatoren (twee vertegenwoordigers per staat) en 435 leden uit het Huis van Afvaardiging.

Het is onbekend wanneer precies de hoorzitting gaat plaatsvinden, maar de bedoeling is nog deze maand januari.

De subcommissie Oversight & Investigations van de House Energy and Commerce Committee stelt momenteel een lijst van getuigen op. Ze zullen worden ondervraagd over het energieverbruik van proof-of-work mining.

Bitcoin mining

Doordat China in juni 2021 een compleet verbod op bitcoin mining afkondigde, is een deel van de miningbedrijven naar Amerika uitgeweken. Bovendien zijn er ook steeds meer Amerikaanse bedrijven die elektriciteit willen omzetten in bitcoin, door MicroStrategy-CEO Michael Saylor ook wel digitale energie genoemd.

In regio’s zoals Texas maar ook in North Dakota zijn diverse vergunningen verleend voor het bouwen van bitcoinmining locaties. In de meeste gevallen wordt er gebruik gemaakt van duurzame energie of hergebruik van energieoverschotten.

Politici en beleidsmakers zitten echter met hun handen in het haar. Senator Elizabeth Warren, een voormalige presidentskandidate, stuurde een brief naar miningbedrijf Greenidge, waarin zij zorgen had over de impact op het milieu.

Voor the New York Times aanleiding om de toegenomen mining activiteiten in de staat New York te coveren. Die berichten hebben ook de House Energy and Commerce Committee van het Congres bereikt.

Er is geen consensus of proof-of-work nu milieuvervuilend is. Tegenstanders wijzen op het hoge energieverbruik dat het netwerk nodig heeft om zich te beveiligen en transacties te kunnen versturen. Anderen zien bitcoin als de meest waardevolle drager van energie.

In dit artikel analyseert redacteur Arnold Hubach het energiegebruik van bitcoin mining.

Wil je op de hoogte blijven over alle ontwikkelingen? Kom dan eens
langs in onze Telegram chat, en download
ook vooral onze Android
Nieuws app

of iOS Nieuws
app
!

Door: Wessel Simons

Wessel is een doorgewinterde expert in de Nederlandse en internationale bitcoin- en cryptowereld, met meer dan acht jaar ervaring. Hij heeft een brede expertise opgebouwd in alle facetten van de cryptomarkt, met een bijzondere focus op industrienieuws en on-chainanalyse. Wessel heeft een grote passi...