Bitcoin (BTC) rekenkracht op nieuw hoogtepunt

Als we de gegevens van BitInfoCharts mogen geloven, dan heeft het bitcoin netwerk weer een nieuwe piek genoteerd voor wat het de hash rate betreft. Met een gloednieuw record van 203,5 EH/s is het netwerk sterker dan ooit.

Met deze nieuwe stijging springt de moeilijkheidsgraad aan het einde van deze week waarschijnlijk naar 24,98 biljoen, waarmee we millimeters verwijderd zijn van het oude record van 25 biljoen dat net voor het Chinese verbod werd genoteerd.

Koop gemakkelijk en snel Bitcoin bij Bitvavo. Ga aan de slag en betaal geen handelskosten voor je eerste aankoop tot €1.000 !

De grote verhuizing

Meteen na het verbod in China moest een groot deel van het netwerk op zoek naar een nieuw thuis. Veel van die miners zijn uiteindelijk neergestreken in de Verenigde Staten, wat de geopolitieke strijd tussen deze twee grootmachten op de lange termijn een interessante twist zou kunnen geven.

Waar China vol inzet op controle, lijkt de Verenigde Staten er voorlopig geen problemen mee te hebben dat bitcoin voet aan de grond krijgt in het land. Sinds het Chinese verbod is de Verenigde Staten de grootste bitcoin mining hub ter wereld.

Op 20 juni van het afgelopen jaar, vrij kort na het verbod, viel de hash rate in het netwerk naar een lokaal dieptepunt van 58,4 EH/s. Al duurde het niet lang voordat de hash rate weer opleefde, omdat veel miners al snel hun apparatuur weer aansloten in landen als Kazachstan en Rusland.

Op 3 juli viel de moeilijkheidsgraad voor het minen van bitcoin blokken met een recordpercentage van 27,94 procent naar beneden. Wat ook een gevolg was van het Chinese verbod op mining.

Het energiedebat van bitcoin

Met het herstellen van de hash rate blijft ook het energiedebat rondom bitcoin gevoerd worden. Volgens door Digiconomist gedeelde data consumeert het bitcoin netwerk op het moment van schrijven 134 terawattuur aan elektriciteit. Wat vergelijkbaar is met een grote economische kracht als Argentinië.

Deze statistiek doet uiteraard veel klimaatactivisten steigeren en zorgt voor opmerkingen over de impact van bitcoin mining op het klimaat. Voorstanders van bitcoin beargumenteren echter dat mining groener is dan de meeste andere industrieën.

Zo schrijf Alex Gladstein dat de voetafdruk van bitcoin mining ongeveer gelijk is aan dat van cruise schepenen dat miljoenen mensen op bitcoin vertrouwen als humanitair gereedschap, waarmee hij doelt op de bescherming tegen inflatie.

Wil je op de hoogte blijven over alle ontwikkelingen? Kom dan eens langs in onze Telegram chat, en download ook vooral onze Android Nieuws app of iOS Nieuws app!

    Door: Thom Derks

    Thom is al jaren van de partij als het gaat om de verslaggeving over bitcoin, macro-economische ontwikkelingen en alles wat de toekomst van de digitale munt zou beïnvloeden.