Amerikaanse banenmarkt toont eerste tekenen van zwakte, goed voor bitcoin

De Amerikaanse banenmarkt is lange tijd de reden geweest voor de Federal Reserve om de rente steeds verder op te hogen in hun gevecht tegen de inflatie. Keer op keer kwamen er verbazingwekkend goede cijfers naar buiten over de arbeidsmarkt in de Verenigde Staten. Neem bijvoorbeeld het werkloosheidspercentage dat met 3,4 procent op het laagste niveau sinds 1969 ligt. Inmiddels komen er langzaam maar zeker steeds meer datapunten naar buiten die een juist wat zwakkere arbeidsmarkt tonen.

Bouwvakkers in de problemen

Als je op zoek bent naar interessante data over de Amerikaanse economie, dan ben je bij @TXMCtrades op Twitter aan het juiste adres. Vannacht publiceerde deze analist weer een interessante grafiek, waarin hij de relatie toont tussen de investeringen in de bouwsector en hoe de werkgelegenheid daar vervolgens op reageert.

Wat je vaak ziet is dat de investeringen 12 tot 15 maanden vooruitlopen op de werkgelegenheid in de bouwsector. Als de investeringen dalen, dan duurt het dus vaak ruim één jaar voordat de werkgelegenheid ook klappen krijgt.

Inmiddels zijn de investeringen al even gedaald (blauwe lijn in bovenste grafiek) en beginnen ook de vacatures binnen de bouwsector stevig te dalen (zie onderste grafiek). Dit wijst erop dat de Amerikaanse banenmarkt eindelijk de effecten van de renteverhogingen van de Federal Reserve begint te voelen.

Een hogere rente betekent immers dat het duurder is om te investeren en om aan kapitaal te komen. Dat maakt dat bedrijven per definitie minder zullen investeren en dat gaat ten koste van de werkgelegenheid. Dat effect zien we nu dus langzaam in de markt sluipen.

Recessie in aantocht?

Als je het aan TXMC vraagt, dan is het zelfs mogelijk dat er hierdoor een recessie ontstaat. Het duurt vaak even voordat de daling van investeringen in de bouwsector voelbaar wordt (12 tot 15 maanden), maar daarna zie je eigenlijk iedere keer een recessie ontstaan. Dit kun je ook terugzien in de grafiek van TXMC (bovenste grafiek), waarin alle grijze vlakken een Amerikaanse recessie vertegenwoordigen.

Een recessie zou weinig goed nieuws voor bitcoin betekenen op de korte termijn. Iedereen vlucht dan immers naar dollars en andere fiatmunten waarmee zij de huur en andere rekeningen kunnen betalen. Vaak zie je dat assets als eerste in de verkoop gaan tijdens een recessie.

Dat biedt echter wel kansen voor mensen die nog op droog kruit zitten en hopen om goedkoop in te stappen in assets die ze voor de lange termijn op het oog hebben. Een recessie is dus altijd pittig, maar het zijn ook de momenten waarop slimme handelaren kapitalen bij elkaar kopen.

    Door: Thom Derks

    Thom is al jaren van de partij als het gaat om de verslaggeving over bitcoin, macro-economische ontwikkelingen en alles wat de toekomst van de digitale munt zou beïnvloeden....