Amerikaanse banklobby: ‘Jullie moeten wat met bitcoin’

De bitcoin industrie krijgt steun uit onverwachte hoek: de American Bankers’ Association (ABA). Het is de handelsvereniging voor de Amerikaanse bancaire sector, opgericht in 1875. In een nieuw rapport ‘Understanding Crypto: What banks need to know’ pleit de lobbyclub voor een meer actieve houding richting deze nieuwe assetklasse.

ABA wordt algemeen beschouwd als de meest invloedrijke financiële handelsvereniging van Amerika.

Koop gemakkelijk en snel Bitcoin bij Bitvavo. Ga aan de slag en betaal geen handelskosten voor je eerste aankoop tot €1.000 !

Banklobby over bitcoin

Volgens de auteurs van het 20 pagina tellende rapport kan de sector bitcoin en andere cryptocurrency’s niet meer negeren. Ze brengen twee argumenten naar voren: de klanten hebben een toenemende interesse in deze assetklasse en bovendien laat bitcoin en andere munten een prima rendement zien.

Had je 12 maanden één euro gestopt in bitcoin, dan had je daar nu 2,40 euro voor teruggekregen, een rendement van 240% op jaarbasis. In het rapport wordt een onderscheid tussen vier typen munten: cryptovaluta, centrale bankmunten, stablecoins en non-fungible tokens.

Ze zien een aantal business cases voor banken ontstaan:

  • bitcoin als store of value
  • bitcoin bewaring en verzekering (custody)
  • betaal -, spaar – en leenproducten
  • handelsvolume voor exchanges (market making)
  • broker-dealer netwerken
  • verzekeringen
  • assetbeheer
  • blockchaintechnologie

Uiteraard worden er ook uitdagingen genoemd zoals een gebrek aan heldere regels vanuit de overheid en toezichthoudende instanties en onbekendheid met de verdienmodellen in de bitcoin industrie. Denk bijvoorbeeld aan het renteproduct van BlockFi. ‘Daardoor zijn er hiaten op het gebied van wetgeving en toezicht momenteel’.

NYDIG

In het rapport wordt ook een onderzoek van de New York Digital Investment Group (NYDIG) genoemd, met daarin het statement dat 80% van de gebruikers wil dat hun bank hun bitcoin in bewaring neemt.

NYDIG heeft onlangs een samenwerking gesloten met financiële ICT-dienstverlener NCR Global zodat klanten van 650 Amerikaanse banken ook toegang krijgen tot bitcoin en andere munten. Hoe werkt dat in de praktijk?

De klant doet zijn aankoop in zijn of haar vertrouwde bankomgeving, maar onder water regelt NYDIG de transacties en de opslag. De bitcoin die NYDIG aan gaat bieden, is afkomstig van over-the-counter handelsplatforms. Ze kunnen daar in bulk inkopen zonder dat op een spotbeurs te doen waardoor de spotprijs beïnvloed raakt.

In Europa zijn er met name in Zwitserland en Liechtenstein wel stappen gezet om met name vermogende klanten exposure te bieden aan bitcoin. Per 2 augustus mogen enkele duizenden fondsen in Duitsland ook bitcoin opnemen in hun propositie.

In Nederland wil het nog niet echt vlotten. Eerder dit jaar liet de ABN AMRO voorlopig géén toekomst te zien in bitcoin gerelateerde diensten en producten.

Lees meer over:
bankBitcoin nieuws

Door: Wessel Simons

Wessel is een doorgewinterde expert in de Nederlandse en internationale bitcoin- en cryptowereld, met meer dan acht jaar ervaring. Hij heeft een brede expertise opgebouwd in alle facetten van de cryptomarkt, met een bijzondere focus op industrienieuws en on-chainanalyse. Wessel heeft een grote passi...