ABN AMRO gaat geen bitcoin diensten aanbieden

ABN AMRO laat bitcoin als belegging links liggen, zo meldt De Telegraaf in een gesprek met Ralph Wessels, hoofd beleggingen bij de in 2008 genationaliseerde bank.

Staatsbank laat bitcoin links liggen

Volgens Wessels kleven er teveel risico’s voor hun klanten aan belegging in de cryptomunt. Zijn team heeft het afgelopen jaar uitgebreid onderzoek gedaan naar de prijsvorming van de munt. Een van de conclusies die zij trekken: bitcoin fungeert niet altijd een hedge tegenover andere assetklassen zoals aandelen en obligaties.

Koop gemakkelijk en snel Bitcoin bij Bitvavo. Ga aan de slag en betaal geen handelskosten voor je eerste aankoop tot €1.000 !

Daarmee veegt de bank, voor 56% in handen van de Nederlandse overheid, het argument om met bitcoin een beleggingsportefeuille te diversificeren van tafel. Een quote uit het gesprek in de Telegraaf:

‘We hebben het afgelopen jaar breed bekeken, de uitkomsten zijn overal niet eensluidend. Waar de brede MSCI All World Index rond 35% zakte in de coronapandemie, verloor bitcoin 63% – en dit jaar zelfs 50%. Zo’n best alternatief is het dan niet.’

Wessels ziet er dus vanaf om vermogende klanten van de bank bitcoin als alternatief voor te schotelen in de huidige macro-economische realiteit. Hij wijst op het speculatieve karakter van de cryptomunt en het gebrek aan regulering.

Hij wijst erop dat bitcoin tot 10 keer volatieler is dan goud bijvoorbeeld. Wessels: ‘En daarbij nog een hoog risico. Terwijl het rendement daar geen navenante vergoeding voor biedt, die het alsnog tot een goed alternatief zou kunnen maken.’

Ongereguleerd?

Zoals bekend is de Europese Unie druk doende om digitale assets te reguleren volgens een nieuw raamwerk van regels. Bovendien vallen inmiddels 21 partijen in Nederland onder toezicht van de Nederlandsche Bank, waarmee deze voldoen aan regels omtrent het tegengaan van witwassen en financiering van terrorisme.

Ook de toezichthouder van de centrale banken, de Bank of International Settlements, heeft recent (centrale) banken geadviseerd om extra kapitaalbuffers aan te leggen, zodra men bitcoin aan klanten gaat aanbieden.

Deze banken zien het anders

De uitingen van de ABN AMRO zijn opvallend omdat veel andere banken wereldwijd juist toekomst zien in bitcoin. In Singapore investeert een overheidsfonds voor de lange termijn in bitcoin, naast ervaren hedgefondsmanagers zoals Paul Tudor Jones en Stanley Druckenmiller.

Wall Street collectief NYDIG heeft onlangs een deal gesloten waardoor er honderden banken in Amerika bitcoin kunnen gaan aanbieden. Goldman Sachs, JP Morgan en Morgan Stanley hebben een actieve handelsdesk met bitcoin en ontwikkelen fondsen voor vermogende klanten.

De Amerikaanse Securities & Exchange Commission heeft een bitcoin exchange traded fund nog geen doorgang laten vinden, maar in Canada is er sprake van een snelgroeiende handel in bitcoin ETF’s.

Ook Duitsland en Zwitserland zijn er diverse (neo-) banken die toekomst zien in de handel in cryptovaluta. Recent maakte de Duitse neobank N26 bekend om bitcoin te gaan aanbieden aan haar retailklanten.

Wil je op de hoogte blijven over alle ontwikkelingen? Kom dan eens langs in onze Telegram chat, en download ook vooral onze Android Nieuws app!

Lees meer over:
Bitcoin nieuwsNederland

1 comment

Meest gelezen

Nieuws
Bitcoin koers breekt door $35.000, ligt $48.000 in het verschiet?

Bitcoin is de afgelopen 24 uur door de $35.000 grens gebroken. Analisten anticiperen op een...

Nieuws
Apple-Gebruikers Opgelet: Hackers Hebben Het Gemunt op Je Crypto

Nieuwe malware gericht op Apple's MacOS, vermoedelijk gelinkt aan de Noord-Koreaanse hackersgroep Lazarus, heeft blockchain-ingenieurs...

Nieuws
Goedemorgen Bitcoin: Hayes voorspelt bitcoin koers van 1 miljoen dollar

Goedemorgen! We hebben het laatste nieuws voor je op een rij gezet. Begin de dag...

Nieuws
Solana Bulls Razen Vooruit, Ligt $50 In Het Verschiet?

Cryptomunt Solana heeft opmerkelijke veerkracht getoond op zijn bullish koers, ondanks kleine tegenvallers in het...

Nieuws
De beste en meest interessante afleveringen van de Hup Bitcoin podcast

In het afgelopen jaar hebben we in totaal meer dan 70 afleveringen van onze Hup...

Lees meer

Net binnen

Nieuws
Trump is niet meer anti-bitcoin en ‘kan ermee leven’

De Amerikaanse presidentskandidaat Donald Trump zegt met bitcoin 'te kunnen leven'. Dat is een verandering...

Nieuws
Miljardenbedrijf Block maakt gigantische winst op bitcoin

Het door Jack Dorsey bestuurde miljardenbedrijf Block maakte een winst van 66 miljoen dollar op...

Nieuws
‘Zonder ETFs zou de bitcoin koers 20% lager staan’

Samson Mow, de oprichter van bitcoin-bedrijf JAN3, claimt dat de digitale munt zonder de Spot...

Ethereum Nieuws
Ethereum op de Drempel van $3,000: Supply Krapte en ETF Spanning!

Ether heeft een grote waardevermeerdering van bijna 30% van 6 februari tot 23 februari gezien,...

Nieuws
Valkyrie lanceert Bitcoin Futures fonds met 2x leverage

Het grote Valkyrie slaat weer toe op de bitcoin-markt en lanceert een Futures-fonds waarmee investeerders...

Lees meer