Amerikaanse belastingdienst hoopt $44 miljard te innen bij failliet FTX

1004 totale weergaven

De Internal Revenue Service (IRS) heeft claims ingediend ter waarde van bijna $44 miljard tegen de boedel van FTX. De Amerikaanse belastingdienst denkt geld te kunnen vangen van de failliete cryptobeurs en bijbehorende entiteiten.

Claims tegen FTX

Volgens faillissementsaanvragen van 27 en 28 april heeft de IRS in totaal 45 claims ingediend tegen FTX-bedrijven. Hieronder vallen onder andere West Realm Shires (de juridische eigenaar van FTX.US), Ledger Holdings (het moederbedrijf van LedgerX en LedgerPrime) en Blockfolio.

De grootste claims omvatten bedragen van $20,4 miljard en $7,9 miljard tegen Alameda Research LLC. Ook dienden ze twee claims van in totaal $9,5 miljard tegen Alameda Research Holdings Inc.

De claims worden ingediend onder de classificatie “Admin Priority”. Hierdoor kunnen ze voorrang krijgen ten opzichte van de claims van andere schuldeisers in een faillissementszaak. Het lijkt op het eerste gezicht slecht nieuws te zijn voor de normale klant die nog altijd wacht op (een deel van) zijn of haar deposito’s.

Veel valt er echter nog niet te zeggen over deze claims. Een woordvoerder van de IRS wil niet veel kwijt over de zaak:

“Federale wetgeving verbiedt de IRS om correspondentie met betrekking tot belastingzaken te bevestigen of te ontkennen.”

In de faillissementsdocumenten wordt beschreven dat de IRS ongeveer $20 miljard aan vennootschapsbelasting wil innen. Het resterende bedrag van de vordering omvat miljoenen dollars aan ingehouden inkomstenbelasting en loonheffingen.

De advocaten van FTX zeiden tijdens een hoorzitting in januari 2023 dat ze meer dan $5 miljard aan activa hebben ’teruggevonden’. Volgens de eerste faillissementsaanvragen schatte het bedrijf zijn totale activa ergens tussen de $1 miljard en $10 miljard in.

Wil je op de hoogte blijven over alle ontwikkelingen? Kom dan eens langs in onze Telegram chat, en download ook vooral onze Android Nieuws app of iOS Nieuws app!

Lees meer over:
belastingFTX

    Door: Redactie

    Het redactie account wordt gebruikt voor artikelen waar meerdere schrijvers, editors en journalisten aan werken. Met onze gezamenlijke kennis, kunde en opgeteld meer dan 50 jaar ervaring met schrijven en binnen de crypto wereld, kan je er zeker van zijn dat wij weten waarover we schrijven. We hebben...