Amerikaanse centrale bank verhoogt rente met 0,25%, voor eerst sinds 2018

De Federal Reserve heeft zojuist aangekondigd dat ze de rentetarieven met 0,25% gaan verhogen. Vandaag vond de FOMC-meeting plaats, een bijeenkomst waarin bankiers praten over (de toekomst van) het monetair beleid.

Hogere rente

Precies een maand geleden kwam het FOMC, wat staat voor het Federal Open Market Committee, met het nieuws de rentes níet te verhogen. Het streven was om dit wel te doen, maar toch durfde de centrale bank er destijds niet aan.

Koop gemakkelijk en snel Bitcoin bij Bitvavo. Ga aan de slag en betaal geen handelskosten voor je eerste aankoop tot €1.000 !

Een hogere rente betekent dat nieuwe leningen (of in bitcointaal: het printen en uitgeven nieuw ongedekt geld) duurder wordt, waardoor er minder liquiditeit op de markt komt. Vaak gaan activaklassen zoals aandelen goed op deze mogelijke liquiditeitsinjecties.

Toch wil de centrale bank het beleid bijsturen. De inflatie, tevens een gevolg van 'goedkoop geld', rijst de pan uit. In de Verenigde Staten schoot de geldontwaarding op jaarbasis naar de 7,9%. In Nederland was het niet veel beter: minus 6,2%.

Deze inflatie is te wijden aan deze lage rentes die de centrale bank hanteert - en de groei van de geldhoeveelheid. Daarbij zoeken ze zelf echter ook andere oorzaken, en gooien ze met termen zoals 'transitory', 'supply-chain issues' en 'Poetin'.

Drie jaar geleden

Toch is de Fed genoodzaakt om in te grijpen, gezien de koopkracht van de Amerikanen blijft dalen. Tegelijkertijd denken veel analytici dat de financiële markten niet zonder de drugs van de Fed kunnen.

De liquiditeitskraan is té belangrijk geworden, zo is de stelling. Het is niet ondenkbaar dat veel markten de komende dagen de rode procenten induiken. Dit gebeurde vorige maand ook, in aanloop na de FOMC-meeting (waarop deze rate-hikes al werden verwacht). Bitcoin daalde vlak na het nieuws weer onder de $40.000.

Al met al gaan de rentetarieven van de Fed dus 0,25% omhoog. Het is de eerste verhoging van de afgelopen drie jaar (en sinds december 2018)! In de voorbije jaren was er door de coronapandemie veel geld nodig. De verwachting is dat er dit jaar nog zo'n zes extra rate hikes gaan komen.

De FOMC-leden hebben dit jaar ook de verwachtingen voor economische groei bijgesteld en hun inflatievooruitzichten fors verhoogd. De renteverhoging werd met slechts één tegenstem goedgekeurd. James Bullard uit St. Louis wilde een verhoging van 50 basispunten.

De ECB kwam vorige week met soortgelijk nieuws. Zij houden de rente echter wel gelijk (op -0,5%), maar bouwen verschillende opkoopprogramma's af, waarmee ze dus gaan taperen.

Bitcoin

Te midden van dit monetair geweld, blijft het monetair beleid van bitcoin hetzelfde. Althans, aan de uitgifte van het aantal nieuwe bitcoin wordt niet gesjoemeld. Ook de rentetarieven zijn niet centraal bepaald door een centrale bank.

Het monetair beleid van bitcoin is transparant en verifieerbaar. De economie vormt zich om het geld heen, in plaats dat de eigenschappen van het geld zich om de economie vormen (zoals dat bij de dollar is).

Wil je op de hoogte blijven over alle ontwikkelingen? Kom dan eens langs in onze Telegram chat, en download ook vooral onze Android Nieuws app of iOS Nieuws app!