Inflatie in Nederland en VS op 6,2% en 7,9%

Zowel voor Nederland als voor Amerikanen zijn vandaag de inflatiecijfers bekend gemaakt. Ons kikkerlandje had te maken met een geldontwaarding van 6,2%. In de VS was het een stuk erger: minus 7,9%.

Nederland

Het Centraal Bureau voor de Statistiek meldt dat de inflatie in de afgelopen maand (ten opzichte van één jaar geleden) 6,2% bedraagt. Dit is net iets lager dan in januari, toen dit nog 6,4% was.

Koop gemakkelijk en snel Bitcoin bij Bitvavo. Ga aan de slag en betaal geen handelskosten voor je eerste aankoop tot €1.000 !

In februari waren voedingsmiddelen 4,9% duurder dan een jaar eerder en meubels bijna 10%. Ook de gas- en olieprijzen stijgen al geruime tijd. De impact van de oorlog in Oekraïne is echter nog niet terug te zien in deze getallen, gezien dit deze onrust pas eind februari losbarstte.

Inflatie in Nederland en VS op 6,2% en 7,9%

Vorige maand waren de energieprijzen 77% duurder dan een jaar eerder. In januari was dat nog 88%.

Volgens de economische raming van het Centraal Planbureau wordt voor heel 2022 uitgegaan van een inflatie van 5,2 procent.

Inflatie in Nederland en VS op 6,2% en 7,9%

Wel maakte de ECB vandaag bekend de opkoopprogramma’s (APP) te gaan afbouwen, waardoor ze zullen gaan taperen. De rentetarieven zullen nog wel even gelijk blijven, maar het heeft er alles weg dat het beteugelen van de inflatie momenteel prioriteit is voor Lagarde en consorten.

Verenigde Staten

Ook het Amerikaanse Bureau of Labor Statistics maakte vandaag om half drie de nieuwe inflatiecijfers bekend. Vorige maand betrof dit nog 7,5% (en in december 7,0%). Voor februari is dit percentage opgelopen tot 7,9%!

Dit betreft de hoogste 12-maandelijkse toename sinds juli 1981. En zelfs als voedsel en energie niet zouden worden meegerekend, was de inflatie nog 6,4%, zo stelt het overheidsbureau.

Inflatie in Nederland en VS op 6,2% en 7,9%

Verschillende transportindexen lieten het afgelopen jaar grote stijgingen zien, waaronder tweedehands auto’s en vrachtwagens (+41,2 procent), nieuwe voertuigen (+12,4 procent), en vluchten (+12,7 procent). De energieprijzen stegen met 25% en de voedselprijzen met 7,9%.

FOMC

Volgende week (op 16 maart) komt het FOMC weer bijeen. Deze speciale commissie van de Fed gaat over het monetair beleid van de dollar. Vorige maand wilden ze de rates nog niet verhogen, maar de verwachting was dat dit in maart wel zou gaan gebeuren. Of de oorlog in Oekraïne deze plannen nog doet wijzigen, zal binnenkort uitwijzen.

Bitcoin

Buiten geopolitieke redenen (zoals de oorlog in Oekraïne) en problemen met de supply-chain, zijn deze prijsstijgingen niet los te zien van de toename van de geldhoeveelheid.

De balans van zowel de Europese Centrale Bank (ECB) als ook de Federal Reserve rijzen sinds het begin van de coronapandemie de pan uit. Geld is maakbaar, het aantal kredieten is niet gelimiteerd en schaarste is ver te zoeken.

De monetaire basis van bitcoin is niet aan te passen. Deze (maximaal) 21 miljoen bitcoin staat in steen gebeiteld. Hoewel de prijs van bitcoin ook volatiel is (en daardoor de koopkracht van een bitcoin ook hard kan dalen), heb je bij bitcoin wel de garantie dat de markt niet overspoeld wordt met nieuw gemaakte bitcoin.

Dit schaarse karakter zorgt ervoor dat steeds meer mensen bitcoin als een houvast zien in inflatoire periodes.

Wil je op de hoogte blijven over alle ontwikkelingen? Kom dan eens langs in onze Telegram chat, en download ook vooral onze Android Nieuws app of iOS Nieuws app!