ECB bouwt opkoopprogramma’s af, rente blijft -0,5%

De Europese Centrale Bank (ECB) gaat het het opkopen van staatsobligaties per april gestaag afbouwen.

De zeer lage rente van -0,5% blijft voorlopig tot juli intact, zo valt te lezen in het persbericht van de ECB.

Koop gemakkelijk en snel Bitcoin bij Bitvavo. Ga aan de slag en betaal geen handelskosten voor je eerste aankoop tot €1.000 !

De maatregelen zijn bedoeld om de snel oplopende inflatie te laten zakken.

ECB laat rente laag

Welke maatregelen heeft de ECB vandaag aangekondigd? We zetten een aantal belangrijke besluiten op een rij.

Het 'pandemic emergency purchase programme' (bekend als PEPP) stopt aan het einde van deze maand.

De aanvullende corona opkoopprogramma's (asset purchase programmes, APP) die zijn gestart in maart 2020 worden afgebouwd vanaf april 2022.

Respectievelijk wordt 40 miljard euro (april), 30 miljard euro (mei) en 40 miljard euro (juni) aan obligaties nog uit de markt gekocht. Daarna is de bedoeling dat dit corona opkoopprogramma stopt.

Iets waar de Amerikaanse Federal Reserve overigens al toe heeft besloten onder meer vanwege hun oplopende inflatie naar officieel 7,9%.

Het idee erachter is: door kunstmatig geld te blijven pompen in de Europese economie, blijven de prijzen van bepaalde goederen stijgen. Het is de bedoeling dat dit stopt, vandaar dat de steun wordt gestopt. Dat is overigens niet zonder risico, want oplopende schulden en een recessie in oorlogstijd liggen op de loer.

De belangrijkste rente blijft met -0,5% erg laag. Zoals het er nu naar uitziet, zal op zijn vroegst in juli 2022 een rentewijziging volgen. Dan kan de kraan mogelijk helemaal dichtgedraaid zijn (QE naar 0).

Prognoses

De ECB doet ook een aantal prognoses voor 2022 op het gebied van inflatie en economische groei.

De centrale bank verwacht dat de gemiddelde inflatie in 2022 uitkomt op 5,1%, maar houdt vol dat deze tijdelijk is. Met andere woorden: deze gaat in de jaren na 2022 weer zakken naar ~2%.

Tegelijkertijd zal de economische groei de komende jaren gaan afnemen.

Analisten zien dat de ECB ingrijpt, maar tegelijkertijd de voet niet volledig van de gaspedaal haalt. De optie om te blijven opkopen blijft bijvoorbeeld nog openstaan tot juli 2022.

Problemen

De centrale banken kampen met een aantal structurele door etterende problemen. Allereerst is er geen vertrouwen meer in de data die deze centrale banken presenteren.

Mensen ervaren in hun dagelijkse leven veel hogere prijsstijgingen dan de beleidsmakers voorspiegelen in hun presentaties en prognoses.

Bitcoin Jason Williams, ook eigenaar van diverse vastgoedpanden, rekent nog steeds voor welke prijsstijging er voor hout heeft plaatsgevonden.

Ten tweede leidt het conflict in Oekraïne ertoe dat sommige producten in versneld tempo duurder worden zoals olie, gas en bijvoorbeeld graan.

Analisten zoals goudkenner Maarten Verheyen wijzen erop dat deze oorlog pas twee weken speelt en dat de problemen veel diep liggender zijn. Zo kunnen de centrale banken de renteknop niet te ver lopen oplopen omdat dan de uitstaande aflossingen op de schulden te snel oplopen.

Ook kan men niet te abrupt de opkoopprogramma's stopzetten omdat vanwege de heersende oorlog er een recessie op de loer ligt en mensen geen geld meer willen uitgeven.

Kortom, genoeg haken en ogen in het huidige monetaire beeld.

Dat de markt van bitcoin (en bijvoorbeeld ook de edelmetalenmarkt) momenteel corrigeert is volgens analisten dan ook een tijdelijk fenomeen. Ze zien de cryptomunt juist als een lange termijn vluchthaven tijdens de huidige monetaire en grondstoffencrisis.

Wil je op de hoogte blijven over alle ontwikkelingen? Kom dan eens langs in onze Telegram chat, en download ook vooral onze Android Nieuws app of iOS Nieuws app!

Door: Wessel Simons

Wessel is een doorgewinterde expert in de Nederlandse en internationale bitcoin- en cryptowereld, met meer dan acht jaar ervaring. Hij heeft een brede expertise opgebouwd in alle facetten van de cryptomarkt, met een bijzondere focus op industrienieuws en on-chainanalyse. Wessel heeft een grote passi...