Amerikaanse centrale bankier: ‘Bitcoin kun je sparen, maar dollars niet’

387 totale weergaven

Robert Kaplan, centrale bankier in de Amerikaanse staat Dallas, heeft zich opmerkelijk positief uitgelaten over bitcoin (BTC). Hij noemt dat de cryptomunt een spaarmiddel is, terwijl fiatgeld dat niet is.

Bitcoin versus digital currency's

Kaplan is werkzaam als president van de Dallas Federal Reserve Bank. Vorige week was hij aanwezig bij een conferentie, georganiseerd door Mays Innovation Research Center van de Universiteit van Texas A&M. Volgens de bankier zorgt bitcoin als technologie voor innovatie.

Koop gemakkelijk en snel Bitcoin bij Bitvavo. Ga aan de slag en betaal geen handelskosten voor je eerste aankoop tot €1.000 !

Hij sprak samen met durfgeldinvesteerder Tim Draper en professor Korok Ray over Bitcoin.

"Veel mensen hebben mij gevraagd over het experiment dat China doet. Ik wil graag een verschil maken tussen een cryptocurrency zoals bitcoin, en de discussie over digital currency's zoals het Chinese experiment dat is gekoppeld aan een onderliggende valuta."

Hij doelt hiermee op de DC/EP, een digitale yuan uitgegeven door de Chinese centrale bank. In Europa staat deze term ook wel bekend als Central Bank Digital Currency (CBDC). Maar volgens Kaplan is dit dus wat anders dan Bitcoin:

"Het zijn twee verschillende dingen. De uitdaging is hoe de adoptie gaat verlopen. Op dit moment is Bitcoin duidelijk een 'store of value'. De waarde ervan beweegt wel erg, dus dat zal de adoptie als betaalmiddel remmen. Maar dat kan veranderen en evolueren. Het discussiepunt is dat digital currency's niet per se een spaarmiddel is. Het is eerder gekoppeld aan een onderliggende valuta en dan komt het puur neer op het gebruiksgemak en binnenlandse betalingen. En in sommige gevallen kun je zeggen dat het gaat over de controle van geldstromen."

Onderzoek Fed

De Amerikaan beaamt daarmee dat bitcoin schaars is, maar ook volatiel. Tegelijk is fiatgeld makkelijk te gebruiken, maar dus ook niet perfect.

"Ik ben voorzichtig als centrale bankier. Maar ik en mijn team onderzoeken bitcoin intensief en we zullen dit blijven doen. En de Federal Reserve heeft publiek aangegeven dat ze onderzoek doen naar de digital currency's. Maar het zijn twee verschillende dingen."

Deze uitspraak volgt nog geen week nadat duidelijk werd dat de consumentenprijsindex van de Verenigde Staten met 2,6% is gestegen. Volgens Jerome Powell is deze stijging van de inflatie tijdelijk en is het niet ernstig genoeg om het lage rentebeleid van de VS te veranderen.

Tijdens de conferentie zei Kaplan dat het van vitaal belang is voor de Amerikaanse Federal Reserve Bank om te beginnen met de ontwikkeling van digitale valuta van de centrale bank (CBDC). Daarmee ziet hij dus wel potentie in deze 'digital currency', ookal is het compleet anders dan bitcoin.

De Chinese concullega Li Bo sprak zich zondag ook uit over bitcoin. Volgens de bankier bij de People's Bank of China is bitcoin géén valuta, maar eerder een investeringsoptie.

Wil je graag meepraten over het nieuws? Kom dan eens langs in onze Telegram chat!

Lees meer over:
dollarfederal reserve
Je hebt geen geld om te laten zien geselecteerd