Bitcoin is geen geld, maar een investering, volgens centrale bank China

China heeft al jaren een haat-liefde verhouding met Bitcoin. Waar het aan de ene kant strenge regels oplegt aan de industrie, flirtte Li Bo onlangs met de cryptomunt. De bankier sprak zondag op het Boao Forum over de voordelen van bitcoin in combinatie met de regelgeving.

Digitale activa als asset

Bo is onlangs benoemd tot gouverneur van de People's Bank of China. Dit is de centrale bank van het Aziatische land en dus in wezen een concurrent van Bitcoin wat betreft monetair beleid. De topman zei dat stablecoins die zijn uitgegeven een 'strenger regelgevend kader' nodig hebben dan bitcoin.

Koop gemakkelijk en snel Bitcoin bij Bitvavo. Ga aan de slag en betaal geen handelskosten voor je eerste aankoop tot €1.000 !

Bo sprak op het evenement in Zuid-China over digitale activa. Het hoofd van de PBoC zei dat er nog steeds risico's zijn voor de centrale bank op het gebied van regelgeving. Daarbij verwijst hij naar het eerdere verbod op het aanbieden van initial coin offerings (ICO's) en cryptobeurzen.

Ook liet de topman weten dat "de huidige maatregelen zullen worden gehandhaafd", zelfs nu ze bezig gaan om de mogelijke veranderingen te onderzoeken. Opmerkelijk: de centrale bankier lijkt het potentieel van bitcoin als investering te erkennen.

"Wij geloven dat bitcoin en stablecoins versleutelde activa zijn. Deze 'encrypted assets' zijn een investeringsoptie, maar niet een valuta zelf. Het is een alternatieve investering, geen munt. Daarom zijn wij van mening dat crypto-activa in de toekomst een belangrijke rol moeten spelen, hetzij als investeringstool, hetzij als alternatieve investering."

Strenger over stablecoins 

Daar aan toegevoegd ziet hij duidelijk een verschil tussen stablecoins uitgegeven door particuliere bedrijven en Bitcoin:

"Als een stablecoin in de toekomst hoopt een veelgebruikt betaalmiddel te worden, dan moet deze onder streng toezicht staan, net zoals banken of quasi-bancaire financiële instellingen onder streng toezicht staan."

Li is ook de viceburgemeester van de Chinese gemeente Chongqing. Hij lijkt zich hard te maken voor de cryptomarkt en erkent de waarde van bitcoin. Hij heeft echter te doen met zes andere mede-gouverneurs. Zijn benoeming tot plaatsvervangend gouverneur werd vorige week bekend gemaakt.

Zhou Xiaochua, voormalig president van de PBoC, was ook aanwezig op het Boao Forum. Hij haakte in op de uitspraak:

“Finance is bedoeld om de reële economie te dienen. Of het nu gaat om digitale valuta of digitale activa, het moet nauw worden geïntegreerd met de reële economie en de reële economie dienen. "

Digitale yuan

De centrale bank van China is momenteel bezig met het testen van het digitale yuan. Ze noemen dit zelf de DC/EP, Digital Currency Electronic Payments. Naar verluidt zijn ze hier als sinds 2014 mee bezig, en de pilots zijn inmiddels in enkele grote steden uitgerold.

Li voegde eraan toe dat de PBoC "zich voornamelijk zou concentreren op binnenlands gebruik" voor de digitale yuan. Ze zijn naar verluidt van plan om de digitale valuta in gebruik te nemen tijdens de Olympische Winterspelen van 2022 in Peking.

Wil je graag meepraten over het nieuws? Kom dan eens langs in onze Telegram chat!

Lees meer over:
China