Amerikaanse dollar naar recordhoogte

Amerikaanse dollar naar recordhoogte

De U.S. Dollar Index (DXY) heeft het koersrecord voor 2022 verbroken en meestal is dat slecht nieuws voor bitcoin. Overigens heeft de DXY weinig te maken met inflatie, maar meer met de prestaties van de dollar ten opzichte van andere grote valuta.

Opvallende ontwikkeling

Over het algemeen duikt de bitcoin koers naar beneden als de Amerikaanse dollar zijn spierballen toont. In dit geval duikt vrijwel alles naar beneden, behalve bitcoin. Aandelen hebben het zwaar, goud staat in de min, maar bitcoin blijft relatief stabiel boven de 19.000 dollar.

Koop gemakkelijk en snel Bitcoin bij Bitvavo. Ga aan de slag en betaal geen handelskosten voor je eerste aankoop tot €1.000 !

Het kan zijn dat de bitcoin-beren de afgelopen maanden hun kruit verschoten hebben en dat er weinig verkoopdruk meer in het vat zit. Er is ook een mogelijkheid dat er nu toevallig een grote koper aan de slag is om relatief goedkope bitcoin uit de markt te snoepen en dat de koers daardoor relatief stabiel blijft.

Er zijn wel honderd verschillende scenario's te bedenken voor deze ontwikkeling, maar het is in ieder geval een goede zaak voor bitcoin. Tenzij er natuurlijk wat vertraging in de lijn zit en bitcoin later vandaag aan een duikvlucht begint, ook dat kunnen we in deze markt niet uitsluiten.

Lange weg te gaan

Uiteindelijk is de inflatie, die wereldwijd op recordniveaus staat, de grote boosdoener voor bitcoin. Om de inflatie te bevechten, verhogen centrale banken van over de hele wereld de rente en daar hebben risico-assets als bitcoin last van. Vanuit dat perspectief is het interessant om te zien hoe lang het in het verleden vaak duurde voordat de inflatie weer richting een gezonder niveau zakte.

In de bovenstaande grafiek is te zien dat dit bijvoorbeeld in 2001 nog gebeurde in Nederland, waarna we drie jaar hebben moeten wachten op de heilige 2 procent. Het kan echter nog een stuk erger. In 1980 in Griekenland duurde het 29 jaar voordat de inflatie eindelijk weer richting de 2 procent was gezakt.

Als de Federal Reserve er inderdaad niet in slaagt om met de renteverhogingen de controle terug te pakken, dan kan het weleens zo zijn dat we voor een langere periode met hoge rentes moeten dealen. Dat is een scenario waarin bitcoin het waarschijnlijk lastig krijgt om richting nieuwe hoogtepunten te bewegen.

Koop bitcoin bij Bitvavo en profiteer nu nog van gratis handelen tot 1000 euro!

Meld je hier aan

De bitcoin prijs in euro's:

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties

Koop bitcoin bij Bitvavo en profiteer nu nog van gratis handelen tot 1000 euro!

Meld je hier aan