Amerikaanse dollar verliest in 109 jaar ruim 96 procent van zijn koopkracht

We weten allemaal dat de Amerikaanse dollar, onze eigen euro en eigenlijk iedere andere overheidsvaluta met de tijd aan koopkracht inlevert. Op jaarlijkse basis lijkt dat waardeverlies vaak nog mee te vallen, maar als je het over langere tijdsperiodes bekijkt, dan zie je pas echt hoe destructief fiatgeld voor je vermogen kan zijn.

96 procent in 109 jaar

De Amerikaanse dollar verloor sinds de oprichting van de Federal Reserve in 1913 bijvoorbeeld 96 procent van zijn waarde. Dat zou betekenen dat een huis wat je in 1913 voor 100.000 dollar kon kopen nu ongeveer 2,5 miljoen dollar moet kosten.

Mensen die braaf sparen zijn de spreekwoordelijke sjaak en de slimmeriken die assets kopen en zichzelf daarvoor in de schulden steken worden rijker en rijker. Dat zorgt voor een financieel systeem wat voor de gemiddelde mens maar lastig te begrijpen is.

Vroeger leerden we altijd dat het loont om te sparen, terwijl het vandaag de dag loont om schulden te maken en daar assets mee te kopen. De reden daarvoor? De schuldenberg is inmiddels zo groot, dat het praktisch onmogelijk is om deze luchtbel nog leeg te laten lopen zonder de economie te vernietigen.

Als er op basis van de bovenstaande grafiek een ding is wat zeker lijkt, dan is het wel dat de koopkracht van fiatvaluta de komende jaren alleen maar verder zal afnemen. Dit is ook een belangrijke reden geweest voor Satoshi Nakamoto om bitcoin te ontwikkelen, dat bleek wel uit de boodschap die hij bij het eerste blok ooit voegde.

Het genesis blok

Het geboorteblok van de bitcoin blockchain bevat de krantenkop: "The Times 03/Jan/2009 Chancellor on brink of second bailout for banks.” De banken hadden het weer eens zo bont gemaakt, dat de overheid met belastinggeld moest ingrijpen om de boel te redden. Satoshi Nakamoto was daar blijkbaar helemaal klaar mee en ontwikkelde een systeem dat compleet losstaat van het traditionele financiële systeem.

De absolute schaarste van bitcoin vormt in theorie een bescherming tegen de geldprinterij die plaatsvindt binnen het traditionele financiële systeem. Dat geeft uiteraard geen garanties op continue koersstijgingen, maar je weet wel precies wat je koopt. Je weet met bitcoin precies hoeveel eenheden er in omloop zijn en welk deel van de taart jij in handen hebt.

Dat is in het geval van het ondoorzichtige fiatgeld en zelfs met het kopen van fysiek goud onmogelijk. Niemand weet hoeveel dollars, euro's of goud er op dit wereld is.

    Door: Thom Derks

    Thom is al jaren van de partij als het gaat om de verslaggeving over bitcoin, macro-economische ontwikkelingen en alles wat de toekomst van de digitale munt zou beïnvloeden....