Amerikaanse geheime dienst neemt ruim $100 miljoen aan crypto’s in beslag
De Amerikaanse geheime dienst (USSS) heeft naar eigen zeggen sinds 2015 meer dan $102 miljoen aan bitcoin en andere cryptovaluta in beslag genomen. Het zou gaan om 254 strafzaken waarin ze - door het transparante karakter van de blockchain - geld van criminelen konden volgen en afpakken.
Inbeslagenames
Een topfunctionaris van de United States Secret Service (USSS) vertelt aan CNBC meer over hun relatie met cryptocurrency's. David Smith legt uit dat ze transacties makkelijker kunnen traceren dan fiatbetalingen.
"Een van de leidende principes van de blockchain is dat het een openbaar grootboek is waar iedereen met een beetje rekenkracht toegang toe heeft, inclusief de wetshandhavers."
“Dus de geheime dienst heeft niets anders met de blockchain gedaan dan wat de oorspronkelijke bedoeling was. We gebruiken dezelfde tracking- en tracing-mechanismen als hoe ze bedacht zijn.”
Bitcoin krijgt wel eens het sticker 'geld voor criminelen' opgeplakt. Enerzijds omdat het lastig te confisqueren is en anderzijds omdat het pseudoniem te gebruiken is.
Toch heeft de USSS sinds 2015 meer dan $100 miljoen aan cryptocurrency's in beslag genomen.
De Amerikaanse geheime dienst is een van de oudste federale wetshandhavers in het land. Het is oorspronkelijk opgericht om de financiële infrastructuur van het land te beschermen, als onderdeel van het Amerikaanse ministerie van Financiën. Tegenwoordig valt de USSS onder het Department of Homeland Security.
Ransomware en witwassen
Smith zoomt in op een paar scenario's en casussen uit het verleden. Zo kwam er ongeveer $1,7 miljoen aan bitcoin in het laatje door een zaak met een Estse man. Hij werd veroordeeld tot 66 maanden gevangenisstraf voor betrokkenheid bij ten minste 13 ransomware-aanvallen.
Een andere case was die van een internationale witwasgroep uit Roemenië. Ook een Russisch sprekende groep cybercriminelen is bitcoin kwijtgeraakt aan de USSS.
Smith vergelijkt de analyse van cryptovaluta met het traceren van een e-mailadres:
“Als je een wallet met digitale valuta volgt, is dat niet anders dan een e-mailadres dat een aantal correlerende identifiers heeft. Zodra een persoon een transactie heeft gedaan, komt dat in de blockchain. Vervolgens hebben we de mogelijkheid om dat e-mailadres of walletadres te volgen en te traceren."
Wil je op de hoogte blijven over alle ontwikkelingen? Kom dan eens langs in onze Telegram chat, en download ook vooral onze Android Nieuws app of iOS Nieuws app!
De prijs in euro’s bij Bitvavo:
Disclaimer: dit is géén financieel advies. Cryptocurrency's zijn risicovolle assets.