Amerikaanse man krijgt 12 bitcoin terug, nepagent is opgepakt

Het Amerikaanse ministerie van Justitie heeft bitcoin teruggegeven aan een man. Hij was bedrogen door iemand die zich voordeed als een politieagent.

Ruim $575.000 foetsie

De Amerikaanse procureur Dena J. King maakt “de verbeurdverklaring en teruggave van gestolen cryptocurrency aan een oudere man die het slachtoffer is van oplichterij” bekend.

Koop gemakkelijk en snel Bitcoin bij Bitvavo. Ga aan de slag en betaal geen handelskosten voor je eerste aankoop tot €1.000 !

Op 31 augustus vorig jaar werden werd er ruim 12 bitcoin gestolen van het Coinbase-account van de man. Enkele individuen die zich voordeden als agenten stalen zo’n $575.000.

Na zes maanden leidde het gezamenlijke onderzoek van het Federal Bureau of Investigation (FBI) en Coinbase ertoe dat de oplichters zijn geïdentificeerd. Het gestolen geld is in beslag genomen en teruggestuurd naar de oorspronkelijke eigenaar.

Nepagent

De oplichters deden de man geloven dat hij betrokken was bij drugshandel en het witwassen van geld. Daardoor zouden alle digitale activa van het slachtoffer worden bevroren.

Een van de fraudeurs identificeerde zich als “agent James Hoffman”. Hij deelde een adres waar het geld naartoe gestort moest worden. Als hij dat deed, zou de overheid kunnen verifiëren dat hij níet betrokken zou zijn geweest bij de criminele activiteiten.

Nadat de agenten persoonlijke informatie (en toegang tot Coinbase) kreeg, vroegen ze hem per slot van rekening nog om “bitcoin te kopen van honderdduizenden dollars van zijn pensioenfondsen”. Het account werd leeg getrokken en de man was alles kwijt.

Tot vorige week. De overheid heeft de daders gepakt en het geld teruggestuurd.

Laat het een waarschuwing zijn. Transacties zijn onomkeerbaar en oplichting ligt om de hoek. Als iets klinkt als ‘te mooi om waar te zijn‘, is dat het waarschijnlijk ook.

Deel ook nóóit de persoonlijke informatie over jouw cryptobezit. Klik niet op rare e-mails en ga niet in op give-aways. En doe al helemaal geen transacties met anonieme personen.

Wil je op de hoogte blijven over alle ontwikkelingen? Kom dan eens langs in onze Telegram chat, en download ook vooral onze Android Nieuws app of iOS Nieuws app!

Lees meer over:
Bitcoin nieuwsoplichting