Amerikaanse ministerie van financiën vraagt publiek om commentaar op Biden’s crypto-beleid

Op dinsdag heeft het Amerikaanse ministerie van financiën aangekondigd een open uitnodiging tot commentaar uit te zetten voor het crypto-beleid van president Joe Biden. Hiermee hoopt het ministerie van de “wijsheid van de massa” te kunnen profiteren in het vormen van hun beleid en op basis daarvan het opstellen van eventuele nieuwe regels.

Zowel voordelen als risico’s

Interessant is dat de overheidsofficials niet louter negatief zijn over bitcoin. “Voor consumenten vertegenwoordigen digitale assets potentiële voordelen als snellere betalingen, maar ook potentiële risico’s in het kader van fraude en oplichting”, aldus Nellie Liang van het ministerie van financiën.

Koop gemakkelijk en snel Bitcoin bij Bitvavo. Ga aan de slag en betaal geen handelskosten voor je eerste aankoop tot €1.000 !

Verder geeft Liang aan dat het ministerie op deze manier hoopt te profiteren van de expertise van het Amerikaanse volk en andere marktparticipanten door te vragen om commentaar op hun “belangrijke” werk.

Dat de Verenigde Staten het serieus neemt blijkt ook wel uit de naam dat het uitvoerend bevel van Biden draagt. “Ensuring Responsible Development of Digital Assets”, waarmee meteen duidelijk is dat Amerika niet de intentie heeft om alles zomaar te verbieden, integendeel zelfs.

Het lijkt erop dat de Verenigde Staten een kans ziet met bitcoin en de technologie die daaromheen hangt, bijvoorbeeld in de vorm van het Lightning Netwerk, om de financiële infrastructuur een boost te geven. Op dit moment zijn meerder afdelingen van de Amerikaanse overheid bezig om hun mening over bitcoin te vormen.

“Bitcoin gaat politiek”

Hoe bijzonder is het dat bitcoin na iets meer dan 13 jaar al op het politieke wereldtoneel staat. De kans is klein dat Satoshi Nakamoto met het publiceren van de white paper in 2008 had verwacht dat bitcoin (zo snel) zo ver zou komen.

In korte tijd heeft bitcoin zich opgewerkt tot een asset van wereldformaat en is de munt in El Salvador zelfs omgedoopt tot wettig betaalmiddel. Meerder bedrijven hebben bitcoin als reserve-asset op de balans staan en daarmee is bitcoin niet meer uit de financiële wereld weg te denken.

Grote landen als de Verenigde Staten erkennen dat en zien nu de noodzaak om bitcoin een duidelijke plaats te geven in hun juridisch bestel. Hoewel regelgeving van overheden en bitcoin voor de puristen onder ons geen match is, kan de zekerheid van duidelijke regels voor veel mensen juist de laatste duw in de rug zijn om in bitcoin te investeren.

    Door: Thom Derks

    Thom is al jaren van de partij als het gaat om de verslaggeving over bitcoin, macro-economische ontwikkelingen en alles wat de toekomst van de digitale munt zou beïnvloeden.