Amerikaanse toezichthouder verwikkeld in ‘grootste fraudezaak met Bitcoin ooit’

Een nieuwe dag, een nieuw groot piramidespel dat wordt aangepakt. Het gaat deze keer om een zaak in Amerika. Met de zaak is in in totaal 29.421 bitcoin gemoeid.

De Commodity Futures Trading Commission (CFTC) klaagt Cornelius Johannes Steynberg en zijn bedrijf Mirror Trading International (MTI) aan in de 'grootste fradezaak met bitcoin ooit'.

Koop gemakkelijk en snel Bitcoin bij Bitvavo. Ga aan de slag en betaal geen handelskosten voor je eerste aankoop tot €1.000 !

De CFTC is de Amerikaanse toezichthouder voor derivatenmarkten. Zij bemoeien zich ook met de handhaving rondom bitcoin en aanverwanten.

Het gaat hier om de grootste zaak die deze specifieke toezichthouder aanpakt. Er zijn uiteraard andere grote zaken die om vele miljarden dollars gingen.

Aanklacht

De aanklacht beschuldigd Syenberg van een bekend 'businessmodel': Multi-level marketing. De dagprijs van de gestolen bitcoin was in totaal zo'n $1,7 miljard.

Via zijn bedrijf zou Syenberg bijna 3 jaar lang (van mei 2018 tot aan maart 2021) mensen hebben opgelicht.

Deelnemers werd gouden bergen beloofd. Maar in de praktijk werd het vooral veel tranen. "De weinige handel die de verdachte deed, was niet winstgevend en ze hebben in wezen alle ten minste 29.421 Bitcoin verduisterd", zei CFTC-commissaris Kristin Johnson in een persbericht. "Oplichters maken vaak optimaal gebruik van nieuwe technologie, wereldwijde connectiviteit en het vermeende gebrek aan een politieagenten."

De CFTC eist boetes, ook moeten de klanten hun geld terugkrijgen. Dat laatste wordt nog knap lastig. In de wereld van bitcoin is het geld vaak niet meer terug te halen.

    Door: Redactie

    Het redactie account wordt gebruikt voor artikelen waar meerdere schrijvers, editors en journalisten aan werken. Met onze gezamenlijke kennis, kunde en opgeteld meer dan 50 jaar ervaring met schrijven en binnen de crypto wereld, kan je er zeker van zijn dat wij weten waarover we schrijven. We hebben...