Amerikaanse overheid staat in 2023 al op tekort van 1,1 biljoen dollar

De Amerikaanse overheid is er in de eerste kleine vier maanden van 2023 al in geslaagd om een tekort van 1,1 biljoen dollar op te bouwen. Afgelopen maand ging de Amerikaanse overheid voor 378 miljard dollar in de min. Ter vergelijking, het totale overheidstekort in 2008 was 'slechts' 458 miljard dollar en we weten allemaal dat de Kredietcrisis in dat jaar begon.

De geldprinter

We kunnen op basis van deze data wel zeggen dat de geldprinter van de Amerikaanse overheid weer op volle toeren draait. Daarbij lijkt het erop alsof de geldprinter ook steeds harder draait, omdat de tekorten met de jaren oplopen.

Er lijkt steeds meer geld nodig om de wereldeconomie overeind te houden en Amerika is daar een perfect voorbeeld van. Voor veel bitcoiners is dat de reden om in de digitale munt te geloven.

Bitcoin kent immers een absolute schaarste van 21 miljoen eenheden en biedt in theorie bescherming tegen de eeuwige en eindeloze groei van de hoeveelheid fiatmunten die in omloop zijn.

We zijn in 60 jaar tijd van overheidstekorten van miljoenen naar miljarden naar biljoenen gegaan. Waar dit gaat eindigen? De kans is groot dat er in de toekomst nog meer nullen bijkomen.

Binnen 10 jaar naar 50 biljoen dollar

Als het op dit tempo doorgaat met de Amerikaanse schuldenberg, dan is de kans groot dat deze binnen 10 jaar de 50 biljoen dollar passeert. Dat zou vanaf het huidige niveau vanaf de huidige 31 biljoen dollar een stijging van bijna 100 procent zijn.

De rentekosten over die schuldenberg zouden uitkomen op 1 biljoen dollar per jaar, wat ongeveer 25 procent van het huidige budget van de overheid is. Dat zou betekenen dat 50 procent van de overheidsuitgaven richting de rentekosten op de schulden gaat.

Ondertussen is de Amerikaanse overheid er nog steeds niet in geslaagd om het schuldenplafond te verhogen, dat moet voor juni gebeuren, omdat de Verenigde Staten anders voor het eerst zijn schulden niet kan betalen en mogelijk failliet gaat.

    Door: Thom Derks

    Thom is al jaren van de partij als het gaat om de verslaggeving over bitcoin, macro-economische ontwikkelingen en alles wat de toekomst van de digitale munt zou beïnvloeden....