“Amerikaanse recessie verwacht in tweede kwartaal 2023”

Het is je vast niet ontgaan dat de Amerikaanse Federal Reserve de rente in de afgelopen 12 maanden heeft verhoogd van 0 naar ongeveer 5 procent. Voorlopig resulteerde dat slechts in een beginnende bankencrisis. Voor een volwaardige recessie in de Verenigde Staten is een gebroken arbeidsmarkt nodig. Het opvallende is dat die arbeidsmarkt tot nu toe extreem krachtig was, maar inmiddels begint deze kleine haarscheurtjes te vertonen.

De Amerikaanse arbeidsmarkt

De Amerikaanse economie wordt gedomineerd door de dienstensector. In principe kun je daardoor niet echt van een recessie spreken zonder dat de werkloosheid eerst flink omhoog schiet. Op het moment van schrijven ligt die werkloosheid nog op 3,6 procent, wat een historisch laag niveau is.

Om een vergelijkbaar niveau van de werkloosheid tegen te komen moeten we terug naar de jaren 60 van de vorige eeuw. Toch voorspelt de Federal Reserve dat die werkloosheid dit jaar oploopt tot ongeveer 4,5-4,6 procent en ook tot en met 2025 op dat niveau blijft.

Die voorspelling betekent dat er dit jaar nog 2 miljoen werklozen bij moeten komen in de Verenigde Staten. Als dat daadwerkelijk gebeurt, dan kunnen we spreken van een recessie. Tot nu toe bleef de arbeidsmarkt zich echter extreem sterk houden, maar vandaag kwam er wat negatieve data naar buiten.

Wekelijks maken de Amerikaanse autoriteiten melding van het aantal werkloosheidsclaims in de Verenigde Staten. Normaal gesproken is een wekelijkse hoeveelheid van onder de 200.000 nog redelijk gezond voor de Amerikaanse economie.

Op 30 maart zijn er oorspronkelijk 198.000 werklozen bijgeschreven, terwijl er beleidsmatig is ingezet op 196.000 nieuwe werklozen. Dat was al een kleine tegenvaller, maar vandaag is dat getal aangepast naar 246.000 nieuwe werklozen. Ook vandaag komen er 228.000 bij, terwijl er op 200.000 is ingezet.

Eerder deze week kwam het aantal openstaande vacatures voor de Amerikaanse economie binnen op 9,93 miljoen stuks. Terwijl een getal van 10,49 miljoen verwacht werd. Daarmee valt het aantal openstaande vacatures voor het eerst sinds juli 2021 onder de 10 miljoen.

Wat dat betreft kunnen we echt spreken van de eerste haarscheurtjes in de Amerikaanse economie, die er mogelijk toe leiden dat we de komende maanden in een recessie terechtkomen.

Wat betekent dit voor bitcoin?

In principe is een recessie een slechte zaak voor risico-assets als bitcoin en aandelen. Voor bitcoin hebben we echter nog geen historische data. Bitcoin werd immers geboren in de Kredietcrisis van 2008 en heeft daarna geen wereldwijde recessie meer meegemaakt. Voor aandelen zijn de gevolgen echter duidelijk.

De blauwe lijn in de grafiek vertegenwoordigt de werkloosheid, terwijl de rode lijn de aandelenkoersen vertegenwoordigen. Zoals je ziet schoot bijvoorbeeld in 2008 de werkloosheid omhoog, terwijl de aandelen juist de andere kant opdoken.

Persoonlijk denk ik dat bitcoin en andere risico-assets, na de goede start van 2023, weleens een lastige tweede helft van het jaar te wachten staan. Op de korte termijn ben ik daarom bearish tot neutraal, maar op de lange termijn bullish. Om uit een recessie komen moeten de geldprinters immers weer aan en de rente weer richting de nul.

Meer van dit soort content?

Vind jij macro-economische content tof? Dan heb ik goed nieuws voor je! Ik schrijf namelijk een gratis nieuwsbrief: De Aandeelhoudersbrief. Hierin schrijf ik regelmatig (deze week toevallig tweemaal) over macro-economische ontwikkelingen en de effecten daarvan op de koersen van financiële assets.

    Door: Thom Derks

    Thom is al jaren van de partij als het gaat om de verslaggeving over bitcoin, macro-economische ontwikkelingen en alles wat de toekomst van de digitale munt zou beïnvloeden....