Amerikaanse regering maakt plannen tegen ransomware met cryptocurrency

Amerikaanse regering maakt plannen tegen ransomware met cryptocurrency

De regering van Joe Biden gaat verschillende stappen ondernemen tegen cryptocurrency's. Deze plannen gaan specifiek om situaties waarbij cryptocurrency's worden ingezet bij ransomware. Dat meldt The Wall Street Journal.

Met ransomware kun je computersystemen gijzelen. Na een betaling of andere vorm van losgeld beloven de criminelen vaak dat ze de software deactiveren. Volgende week worden de plannen om dit tegen naar verluidt bekend gemaakt.

Koop gemakkelijk en snel Bitcoin bij Bitvavo. Ga aan de slag en betaal geen handelskosten voor je eerste aankoop tot €1.000 !

De insteek is nog niet duidelijk. Want met name bitcoin transacties kunnen niet worden gestopt door een overheid. Op de basislaag van bitcoin kan niet worden ingegrepen, maar daar buiten zijn allicht dingen mogelijk.

Volgens The Wall Street Journal gaat het om straffen en acties tegen specifieke doelwitten. Denk bijvoorbeeld aan bedrijven of mensen die verwikkeld zijn in rechtszaken.

Het gaat waarschijnlijk om meer bevoegdheden voor bijvoorbeeld opsporingsdiensten. Ook kan er bijvoorbeeld een straf komen te staan op het betalen van losgeld in bitcoin of een stablecoin als tether. In de praktijk zal dit echter niet zo maar werken.

Rol van bitcoin

Bitcoin is een open netwerk waar iedereen gebruik van kan maken. Het protocol maakt geen onderscheid. Als jij toegang hebt tot bitcoin kun je transacties doen of het nu gaat om een cybercrimineel, koelkast of de bakker op de hoek.

Overheden en andere instanties kunnen alleen 'in de echte wereld' en bij bijvoorbeeld toegangswegen als brokers en cryptobeurzen invloed uitoefenen. Je bent niet onschendbaar wanneer je je zaakjes doet met bitcoin.

Wel laten dit soort verhalen over ransomware met bitcoin als losgeld zien dat het geld is dat je kunt gebruiken zonder toestemming.

Lees meer over:
Bitcoin Amerika

De bitcoin prijs in euro's:

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties