Amerikaanse senator dient uitgebreid wetsvoorstel in voor regulering crypto’s

In 2022 moeten er nieuwe regels komen voor cryptocurrency's zoals bitcoin maar ook stablecoins.

Dat is te lezen in een uitgebreid wetsvoorstel van de Amerikaanse senator Cynthia Lummis. Ze staat bekend als bitcoiner, iemand die bitcoin heeft voor de lange termijn en gelooft in het protocol en en zijn functie als (spaar) geld.

Koop gemakkelijk en snel Bitcoin bij Bitvavo. Ga aan de slag en betaal geen handelskosten voor je eerste aankoop tot €1.000 !

Wetsvoorstel voor regulering in 2022

Een aantal pijlers in haar voorstel zijn:

  • Duidelijkheid omtrent stablecoins zoals Tether USDT, die een bepalende rol speelt in de prijsvorming op zowel de spot - als de futuresmarkt. Zijn uitgevers van stablecoins verplicht aan dezelfde eisen te voldoen als een bank en verzekeraar?
  • Ten tweede, hoe moeten we de diverse typen crypto's gaan definiëren? Bitcoin heeft vooral kenmerken van een commodity, terwijl crypto's meer zijn aan te duiden als effecten (securities).
  • Ook moet er meer educatie en informatie komen richting consumenten. Denk aan de vele mogelijkheden om nu een hefboompositie te openen, dat is uitermate risicovol en eigenlijk alleen geschikt voor zeer ervaren, professionele handelaren.
  • Ook wil ze een aparte toezichthouders op deze assetklasse, eentje die onder de gezamenlijke jurisdictie valt van de bestaande toezichthouders de Securities & Exchange Commission (toezicht op spotmarkt o.a.) en de Commodity Futures Trading Commission (toezicht op futuresmarkt o.a).

Machtsverhouding

Wetten komen in Amerika tot stand via de Senaat en het Huis van Afgevaardigden.

Binnen de Senaat vertegenwoordigt Lummis de staat Wyoming, en ze staat bekend als voorstander van bitcoin als nieuwe vorm van (spaar) geld.

Lummis, zelf van de Republikeinse Partij, is expliciet op zoek naar steun van beide partijen.

Ondanks dat ze politiek soms erg kunnen verschillen, Lummis was bijvoorbeeld tegen onderzoek naar de aanval op het Capitool op 6 januari, trekt ze in dit dossier op met Democraten zoals Mark Warner en Kyrsten Sinema.

Haar wetsvoorstel heeft de steun van 60 Senatoren nodig om in stemming te worden gebracht. De huidige verdeling van 50/50, met vice president Kamala Harris als voorzitter.

Het is algemeen bekend dat Lummis niet de enige is in de Senaat met bitcoin in haar portfolio. In Amerika moet elke politicus dat kenbaar maken.

Andere congresleden die onder meer in crypto's geld gestoken hebben zijn: Marie Newman, Michael McCaul, Pat Toomey, Barry Moore, Jefferson Van Drew en Michael Waltz.

In de eerste maanden van 2022 moet duidelijk worden of het wetsvoorstel aangenomen wordt of zal sneuvelen.

Wil je op de hoogte blijven over alle ontwikkelingen? Kom dan eens langs in onze Telegram chat, en download ook vooral onze Android Nieuws app of iOS Nieuws app!

Lees meer over:
Amerika

Door: Wessel Simons

Wessel is een doorgewinterde expert in de Nederlandse en internationale bitcoin- en cryptowereld, met meer dan acht jaar ervaring. Hij heeft een brede expertise opgebouwd in alle facetten van de cryptomarkt, met een bijzondere focus op industrienieuws en on-chainanalyse. Wessel heeft een grote passi...