Amerikaanse senator is glashelder: ‘Bitcoin is commodity’

De Amerikaanse senator John Boozman zegt dat bitcoin een handelswaar (of: commodity of grondstof) is. Daardoor moet het in de ogen van de federale rechtbanken en de voorzitter van de Securities and Exchange Commission (SEC) ook zo behandeld worden.

Grondstof of effect?

Hij benadrukte dat beurzen waar grondstoffen worden verhandeld gereguleerd moeten worden en dat de Commodity Futures Trading Commission (CFTC). Daardoor is deze partij volgens hem ook de juiste toezichthouder voor de crypto-spotmarkt.

John Boozman is een Republikein uit Arizona. Hij is vooraanstaand lid van de Amerikaanse senaatscommissie voor landbouw, voeding en bosbouw. Donderdag sprak hij in een hoorzitting over de regulering van bitcoin en andere cryptovaluta. De titel van de hoorzitting was: “Why Congress Needs to Act: Lessons Learned from the FTX Collapse.”

De commissie is verantwoordelijk voor het toezicht op de Amerikaanse grondstoffenmarkten.

“Bitcoin is een commodity. Het is een handelswaar in de ogen van de federale rechtbanken en volgens de voorzitter van de Securities and Exchange Commission (SEC). Hierover bestaat geen betwisting.”

De senator noemt de ineenstorting van de FTX “schokkend” en zei dat er volgens “de openbare rapporten een volledig gebrek aan risicobeheer was en ook belangenconflicten en misbruik van klantgelden. Er is gewoon geen plaats voor dergelijk gedrag, zeker niet op onze financiële markten.”

Regulering door CFTC

De oplossing? Meer regulering. En dan met name door de Commodity Futures Trading Commission (CFTC) als de primaire regulator van de spotmarkt. Hij benadrukte:

“Als er beurzen zijn waar grondstoffen worden verhandeld – of het nu gaat om tarwe, olie of bitcoin – dan moeten ze worden gereguleerd. Zo simpel is het. De keuze om niet te reguleren, laat consumenten over aan de genade van degenen die op hen zouden azen.”

“De CFTC heeft consequent blijk gegeven van haar bereidheid om consumenten te beschermen door middel van maatregelen tegen slechte actoren.”

In augustus introduceerden Boozman en co-senatoren de Digital Commodities Consumer Protection Act (DCCPA). In dit wetsvoorstel classificeerden ze bitcoin als ‘digital commodity’.

Hoewel bitcoin een commodity is, heeft SEC-voorzitter Gary Gensler herhaaldelijk gezegd dat de meeste andere tokens dat níet zijn. Altcoins lijken vooral in de hoek van effecten (of: securities) te bevinden. Toch blijft vooral de SEC zich nog over bitcoin ontfermen, en (nog) niet de CFTC.

Wil je op de hoogte blijven over alle ontwikkelingen? Download onze Android Nieuws app of iOS Nieuws app!

Lees meer over:
AmerikaBitcoin nieuws