Amerikaanse senators schrijven brief aan Fidelity tegen bitcoin-pensioenplan

441 totale weergaven

Een drietal Amerikaanse senators hebben een open brief geschreven tégen bitcoininvesteringen. De brief is gericht aan de CEO van Fidelity Investments en het gaat over het plan van de vermogensbeheerder een bitcoin 401(k) pensioenplan aan te bieden.

Pensioengeld

De brief komt uit de koker van senators Elizabeth Warren, Richard Durbin en Tina Smith. Ze noemen het besluit van Fidelity om blootstelling aan bitcoin te bieden via pensioenrekeningen "enorm verontrustend".

Koop gemakkelijk en snel Bitcoin bij Bitvavo. Ga aan de slag en betaal geen handelskosten voor je eerste aankoop tot €1.000 !

Ze vinden bitcoin "een volatiele , illiquide en speculatief activa" die niet geschikt is voor in het pensioenplan van Amerikaanse burgers. De wetgevers vervolgen de brief met enkele statistieken over het weinige geld dat op deze pensioenrekeningen staat: de mediaan is $33.472.

Warren en haar collega's schetsen het scenario waarin Amerikanen meer dan ooit hun pensioen nodig hebben. De levensverwachting stijgt en men moet in hun ogen daarom meer pensioensparen.

"Dit roept de vraag op: als sparen voor pensioen al een uitdaging is voor zoveel Amerikanen, waarom zou Fidelity dan toestaan ​​dat degenen die kunnen sparen worden blootgesteld aan een niet-getest, zeer volatiele activa zoals bitcoin?"

Opmerkelijk: bitcoin is de best presterende asset van de afgelopen 13 jaar en is door het schaarse karakter juist voor de lange termijn (à la een pensioenpotje) een mooie aanvulling.

De senators zien klaarblijkelijk wel dat men niet genoeg spaart in dollars, maar níet wat de reden hiervoor is. De dollar is geen spaarmiddel: het monetair beleid is ingericht rondom consumptie en niet rondom het opbouwen van kapitaal.

Fidelity biedt klanten de mogelijkheid om te sparen in schaars digitaal geld. Het betreft maximaal 20% van het totale pensioenpotje. Eerder gaf het Ministerie van Arbeid al aan dat ze niet blij waren met dit (in hun ogen te hoge) percentage.

Enkele senators zagen destijds de bui al hangen. Daarom kwam Republikein Byron Donalds, met steun van collega's Warren Davidson, Young Kim, David Schweikert en Tom Emmer, al snel met een tegenreactie. Ze willen voorkomen dat een wetsvoorstel de optie van Fidelity inperkt.

Wil je op de hoogte blijven over alle ontwikkelingen? Download onze Android Nieuws app of iOS Nieuws app!