Wetsvoorstel moet voorkomen dat Amerikanen pensioenpot niet in bitcoin mogen investeren

Een groep Republikeinen in het Amerikaanse Congres heeft een wetsvoorstel ingediend dat het investeren in bitcoin ‘beschermt’. Het gaat om de optie om bitcoin toe te voegen aan 401(k) pensioenplannen.

Bitcoin als beleggingsoptie

Het wetsvoorstel is ingediend door Republikein Byron Donalds, en kreeg steun van collega’s Warren Davidson, Young Kim, David Schweikert en Tom Emmer.

Koop gemakkelijk en snel Bitcoin bij Bitvavo. Ga aan de slag en betaal geen handelskosten voor je eerste aankoop tot €1.000 !

Als het wetsvoorstel wordt aangenomen, zou het Amerikaanse ministerie van Arbeid geen beperkingen kunnen opleggen op investeringen van 401(k)-accounts.

Vorige maand maakte vermogensbeheerder Fidelity bekend dat ze bitcoin als beleggingsoptie aan het pensioenplan willen toevoegen. Het zorgde voor veel reacties in de industrie, waaronder vanuit het Amerikaanse ministerie van Arbeid.

Het komt er op neer dat accounts maximaal 20% van hun saldo in bitcoin mogen investeren. “Het was het cijfer van 20% dat ons ongemakkelijk maakte”, vertelt het overheidsbureau destijds.

De assistent-secretaris van Labor Department ziet cryptocurrency’s als een “speculatief bezit met veel hype.”

Ook de Democratische senatoren Elizabeth Warren en Tina Smith waren tegen deze ontwikkeling. Warren is al langere tijd een criticus van cryptocurrency’s en noemde digitale activa eerder een “risico voor onze financiële stabiliteit en economie”.

‘Overmacht van de overheid’

Volgens een persbericht is het wetsvoorstel opgesteld als reactie op de regelgevende richtlijnen die op 10 mei door de Employee Benefits Security Administration zijn vrijgegeven. Hierin staat de suggestie dat beleggers moeten worden tegengehouden om in cryptovaluta te investeren.

Het wetsvoorstel van Donalds heeft tot doel “Amerikaanse investeerders te beschermen”. De argumentatie is dat “de overmacht door de overheid” te veel impact kan hebben op individuen.

De eerste bedrijven, waaronder MicroStrategy, hebben al aangegeven de dienst van Fidelity te gaan aanbieden aan haar werknemers.

Wil je op de hoogte blijven over alle ontwikkelingen? Kom dan eens langs in onze Telegram chat, en download ook vooral onze Android Nieuws app of iOS Nieuws app!