Amerikaanse ministerie kritisch op Fidelity vanwege plan met bitcoin in pensioenpot

Het Amerikaanse ministerie van Arbeid heeft zijn bezorgdheid geuit over het plan van Fidelity. De vermogensbeheerder gaat namelijk bitcoin aanbieden voor pensioenen.

Bitcoin in pensioen

Vorige week maakte Fidelity de gedurfde stap bekend om bitcoin aan te bieden voor de 401(k)-accounts. Het ministerie van Arbeid is daar niet blij mee. Ze zien problemen met het speculatieve karakter dat zij bitcoin toewijzen. Toch zullen ze de stap van de vermogensbeheerder niet verbieden.

Koop gemakkelijk en snel Bitcoin bij Bitvavo. Ga aan de slag en betaal geen handelskosten voor je eerste aankoop tot €1.000 !

De uitlatingen van het overheidsbureau worden bekend in een interview met de Wall Street Journal. Ali Khawar, werkzaam bij de Employee Benefits Security Administration, vertelt dat hij de dag voordat het nieuws naar buiten kwam, op de hoogte werd gebracht door Fidelity.

Het kwam er op neer dat accounts maximaal 20% van hun saldo in bitcoin mogen investeren. “Het was het cijfer van 20% dat ons ongemakkelijk maakte”, vertelt Khawar.

De assistent-secretaris van Labor Department ziet cryptocurrency’s als een “speculatief bezit met veel hype.” Hij voegde eraan toe:

“Pensioenpotjes moeten eerder uit veilige activa bestaan, en niet uit iets zoals bitcoin met een flinke volatiliteit.”

Consumentenbescherming

Een ander risico dat door het ministerie van Arbeid schetst, is de onzekerheid over de regelgeving. Khawar wijst naar het gebrek aan consumentenbescherming. Hij denkt dat de activaklasse nog meer moet rijpen voordat mensen er op deze manier hun spaargeld in moeten kunnen stoppen.

Toch gaat de functionaris (en zijn afdeling) Fidelity niet tegenhouden. Ze zijn geen regelgevende autoriteit en kunnen enkel advies uitschrijven.

Dave Gray van Fidelity reageert dat digitale activa in de toekomst een groot deel van de financiële sector zullen uitmaken. Ook laat hij doorschemeren dat er andere cryptocurrency’s aan het plan worden toegevoegd.

De dienst van Fidelity is beschikbaar voor meer dan 20 miljoen klanten via 23.000 bedrijven. Het eerste bedrijf dat liet weten de bitcoinpensioenoptie te zullen aanbieden is MicroStrategy.

Wil je op de hoogte blijven over alle ontwikkelingen? Kom dan eens langs in onze Telegram chat, en download ook vooral onze Android Nieuws app of iOS Nieuws app!