Aanklager eist celstraf van 40.000 jaar voor ex-directeur bitcoinbeurs

Een Turkse aanklager eist celstraffen tot wel 40.564 voor 21 werknemers van de Turkse cryptobeurs Thodex. De directeur van de beurs verdween bijna een jaar geleden.

In 2021 sloot de beurs plotseling haar deuren. Al snel werden er 62 mensen opgepakt die mogelijk iets te maken hadden bij de grootschalige oplichting van Thodex. Het zou gaan om een zaak van miljarden. De beurs had honderdduizenden klanten die plotseling niet meer bij hon fondsen konden.

Koop gemakkelijk en snel Bitcoin bij Bitvavo. Ga aan de slag en betaal geen handelskosten voor je eerste aankoop tot €1.000 !

Directeur Faruk Fatih Ozer (28 jaar) werd vorig jaar nog gespot op een vliegveld, maar hij is nog niet opgepakt.

De aanklacht beschuldigt de mensen achter Thodex van het oprichten van een criminele organisatie, fraude en het witwassen van geld. Dat meldt Bloomberg.

In deze specifieke aanklacht wordt er gesproken over zo’n $24 miljoen. Volgens een rapport van de analisten van Chainalysis had Thodex echter zo’n $2,6 miljard (!) in bezit.

Lopende zaak

Het openbaar ministerie in Istanboel startte vorig jaar een grootschalig onderzoek is een onderzoek gestart naar de zaak.

Deze zaak zal voorlopig nog wel even voort duren. Ozer heeft ooit (vanaf een onbekende locatie) beloofd dat hij de investeerders zou terugbetalen en terug zou keren naar Turkije. Maar tot op heden is daar niets van terecht gekomen.

Volgens de laatste berichten vanuit de Turkse politie zit Ozer mogelijk in Albanië.

    Door: Robin Heester

    Sinds 2016 bezig met cryptocurrency. Nu al geruime tijd vooral bezig met bitcoin. Hup bitcoin! :)...