Analisten JPMorgan schatten dat banken op maximaal $2.000 miljard hulp kunnen rekenen

Analisten JPMorgan schatten dat banken op maximaal $2.000 miljard hulp kunnen rekenen

Wat nu? Het acute gevaar rondom instortende banken na de redding van de Silicon Valley Ban lijkt achter de rug. Maar daarmee zijn de symptomen verholpen, het kernprobleem is niet aangepakt.

Financieringsprogramma voor banken

Volgens analisten van JPMorgan Chase & Co. kan er maximaal $2 biljoen aan liquiditeit in het banksysteem worden gepompt. Het zal dienen als extra financiering via het nieuwe backstop-programma van de Federal Reserve. Het heeft de prachtige naam BTFP, wat staat voor Bank Term Funding Program.

De voorspelling van de analisten is gebaseerd op de hoeveelheid onverzekerde deposito's bij zes Amerikaanse banken. Ze kiezen de banken niet zomaar uit, maar baseren dit op de verhouding van onverzekerde deposito's ten opzichte van de totale deposito's. Anders gezegd: geld dat er wel is, maar niet voor handen is als te veel mensen er tegelijkertijd om vragen.

De Amerikaanse centrale bank heeft met BTFP als het ware een kredietlijn geopend voor banken die in de problemen komen. Ze openden deze geldpot om een instorting van een bredere financiële systeem te voorkomen.

De Fed heeft gaat wekelijks cijfers publiceren in een balansoverzicht. Die release staat gepland voor donderdag rond 16.30 uur New Yorkse tijd.

De analisten van JP Morgan lopen al op de zaken vooruit en kijken naar de potentiële maximale omvang van de BTFP-plannen. Strategen onder leiding van Nikolaos Panigirtzoglou schrijven:

"Het gebruik van het Bank Term Funding Program van de Fed zal waarschijnlijk groot zijn. Hoewel het onwaarschijnlijk is dat de grootste banken gebruik zullen maken van het programma, ligt het maximale beoogde gebruik van de optie in de buurt van $2 biljoen, wat het nominale bedrag is van obligaties die worden aangehouden door Amerikaanse banken (de top vijf grootste niet meegerekend)."

Even ter verheldering: $2 biljoen komt neer op hetzelfde bedrag als $2.000 miljard.

Redding voor geldtekorten?

Hoewel er nog steeds $3 biljoen aan reserves in het Amerikaanse banksysteem zit, is een aanzienlijk deel daarvan in handen van de grootste banken, zo schreven de strategen van JPMorgan.

De dreigende liquiditeitstekorten is veroorzaakt door zowel de kwantitatieve verkrapping van de Fed (als gevolg van de stijgende rentes) en ook de omzettingen van bankdeposito's naar geldmarktfondsen.

Het Bank Term Funding Program zou voldoende reserves in het banksysteem moeten kunnen injecteren om de geldtekorten te doen verminderen. Het team van JP Morgan schrijft dat dit de gevolgen van Quantitative TIghterning ongedaan moet gaan maken. Is dit een onofficiële manier om QE weer te starten?

Let op: het gaat hier dus om uitspraken van de analisten. Wat er daadwerkelijk met het BTFP gaat gebeuren wordt elke donderdag door de Amerikaanse centrale bank gepubliceerd.

Lees meer over:
Bitcoin bank

De bitcoin prijs in euro's:

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties

Koop bitcoin bij Bitvavo en profiteer nu nog van gratis handelen tot 1000 euro!

Meld je hier aan