Update: Centrale bank helpt Credit Suisse met 50 miljard

Update: De Zwitserse bank Credit Suisse heeft van de centrale bank in het land een lening ontvangen van maximaal 50 miljard Zwitserse frank. De bank verkeert in grote problemen en heeft te maken met klanten die al enkele maanden weglopen vanwege verschillende schandalen. Bovendien heeft de Saudi National Bank aangekondigd de bank niet meer financieel te willen helpen.

De koers van Credit Suisse daalde gisteren met 25 procent naar een nieuw dieptepunt, wat ook heeft geleid tot bezorgdheid bij beleggers over de toestand van banken in het algemeen. Europese bankaandelen kregen te maken met dalende aandelenkoersen. Om deze zorgen weg te nemen heeft de centrale bank van Zwitserland extra geld beschikbaar gesteld aan Credit Suisse, tot een totaalbedrag van maximaal 50 miljard Zwitserse frank (dat is iets meer dan 50 miljard in euro).

De onrust ontstond na fouten in de jaarcijfers van Credit Suisse.

Originele bericht (15/03/2023): De bankencrisis lijkt in lichte mate overgewaaid naar Europa. De Zwitserse bank Credit Suisse komt met slecht nieuws.

Credit Suisse

Gisteren publiceerde Credit Suisse de jaarcijfers, waarin tekortkomingen in de boekhouding zichtbaar waren. Belangrijker misschien nog wel is dat de grootste aandeelhouder van de bank aangeeft at het geen extra geld in het bedrijf kan stoppen.

De Saudi National Bank zegt dat ze dit niet mogen doen omdat ze dan meer dan 10% van de aandelen in handen zullen krijgen, wat niet is toegestaan. Als gevolg van de opeenstapeling van nieuwsberichten doen beleggers de aandelen in de verkoop.

Momenteel betaal je iets meer dan $2 voor een CS-aandeel. Dat is al weer iets hoger vergeleken met de laagste prijs van vandaag, toen het aandeel op $1,75 stond - zo'n 30% onder de sluitingsprijs van gisteren.

Ruim vijftien jaar geleden stond de prijs van één CS nog op $60!

Intussen probeert de CEO van de bank het sentiment te temmen: "Onze liquiditeitbasis is sterk", zo vertelt hij. Op een conferentie vertelde Ulrich Koerner vorige week dat de ratio van de dekking van de liquiditeit van de bank in het eerste kwartaal van dit jaar gemiddeld 150% bedroeg. Dat is ver boven de wettelijke vereisten.

Waait de crisis over?

In de Verenigde Staten is het sentiment in de aandelenmarkt hetzelfde. Van Silicon Valley Bank (SVB) tot Signature Bank en Silvergate bank: allemaal vielen ze om in het tijdsbestek van een week. Sommige banken konden klantentegoeden nog wel garanderen, maar bij SVB moest de overheid ingrijpen.

Het betroffen allemaal banken voor voornamelijk de tech- of crypto-industrie. Credit Suisse is echter een heel ander type bank, met een track record van maar liefst 166 jaar.

De problemen op beide continenten kun je niet met elkaar vergelijken. De reden waarom SVB omviel (door onder andere agressieve rentestijgingen) is niet te vergelijken met de oorzaak van de malaise van de Zwitserse bank (die vooral intern ligt, na een reeks schandalen).

Het feit dat het in beide gevallen om bankproblemen gaat, zet toch te denken over de stabiliteit van het traditionele financiële systeem (vol fractioneel reservebankieren).

Wil je op de hoogte blijven over alle ontwikkelingen? Kom dan eens langs in onze Telegram chat, en download ook vooral onze Android Nieuws app of iOS Nieuws app!

Lees meer over:
bankZwitserland

Meest gelezen

Nieuws
Bitcoin koers breekt door $35.000, ligt $48.000 in het verschiet?

Bitcoin is de afgelopen 24 uur door de $35.000 grens gebroken. Analisten anticiperen op een...

Nieuws
Apple-Gebruikers Opgelet: Hackers Hebben Het Gemunt op Je Crypto

Nieuwe malware gericht op Apple's MacOS, vermoedelijk gelinkt aan de Noord-Koreaanse hackersgroep Lazarus, heeft blockchain-ingenieurs...

Nieuws
Goedemorgen Bitcoin: Hayes voorspelt bitcoin koers van 1 miljoen dollar

Goedemorgen! We hebben het laatste nieuws voor je op een rij gezet. Begin de dag...

Nieuws
Solana Bulls Razen Vooruit, Ligt $50 In Het Verschiet?

Cryptomunt Solana heeft opmerkelijke veerkracht getoond op zijn bullish koers, ondanks kleine tegenvallers in het...

Nieuws
De beste en meest interessante afleveringen van de Hup Bitcoin podcast

In het afgelopen jaar hebben we in totaal meer dan 70 afleveringen van onze Hup...

Lees meer

Net binnen

frogwifhat Nieuws
Nieuwe Crypto Meme Frogwifhat Live, Volgende Volgende Dogwifhat Of PEPE?

Vandaag is de nieuwe Frog Wif Hat token ($FWIF) gelanceerd op de decentrale exchange Uniswap....

Nieuws
‘Pre-halving top’ binnenkort aanstaande voor bitcoin koers?

De run van bitcoin is eind februari in de kiem gesmoord en ook analisten lijken...

Bitcoin bekende vs. onbekende crypto Nieuws
Bitcoin koers bereikt hoogste punt sinds december 2021

De prijs van Bitcoin, de grootste cryptocurrency, heeft een indrukwekkende sprong gemaakt. De prijs van...

Nieuws
Verenigd Koninkrijk wil cryptocurrency’s als eigendom erkennen

Het Verenigd Koninkrijk (VK) neemt significante stappen richting de integratie van cryptocurrency's in zijn rechtssysteem....

Bitcoin Nieuws
Analist: ‘Bitcoin staat voor zijn traditionele parabolische rally’

Als we de populaire analist Kevin Svenson mogen geloven, dan staat bitcoin op het punt...

Lees meer