Canada wil $20 miljoen aan bitcoin en cash bevriezen met gerechtelijk bevel

De inwoners van de Canadese stad Ottawa hebben een rechtszaak aangespannen tegen de demonstranten van het Freedom Convoy 2022. De protestgroep heeft naar schatting zo'n $20 miljoen aan donaties opgehaald. Als het aan mensen uit Ottawa ligt, wordt dit geld afgepakt en uitgedeeld aan de lokale bevolking.

Bevroren donaties

De lokale krant The Globe and Mail maakt melding van de zaak. Het doel van de class action-rechtszaak is om het totale bedrag aan donaties te herverdelen onder de inwoners van Ottawa. De stad is het epicentrum van grote protesten in Canada.

Koop gemakkelijk en snel Bitcoin bij Bitvavo. Ga aan de slag en betaal geen handelskosten voor je eerste aankoop tot €1.000 !

Een rechter van het Hooggerechtshof van Ontario heeft naar aanleiding van deze beweging bevolen om het geld van de demonstranten te bevriezen. Het gaat daarbij om zowel fiatgeld als cryptocurrency's. Geld op bijvoorbeeld cryptobeurzen is dus ook niet veilig. Bedrijven kunnen bij genoeg overheidsdruk niets anders dan jouw geld inleveren bij de desbetreffende instanties.

Om dit geld te bevriezen moet de overheid aankloppen bij financiële instellingen. Niemand kan bitcoin transacties blokkeren op het netwerk zelf. Maar dat maakt je niet immuun voor inbeslagnames.

Geld dat bij banken staat, kan worden geconfisqueerd. Maar bitcoin dat op een beurs staat kan in theorie ook worden afgenomen. Alhoewel, theorie? Het komt nu aardig dichtbij de praktijk. De CEO van cryptobeurs Kraken waarschuwde zijn klanten hier gisteren al voor: "overweeg om jouw bitcoin in eigen beheer te nemen."

Bevroren donaties

Inwoners van Ottawa beweren dat de protesten hun leven hebben aangetast, omdat bruggen en grensovergangen zijn vastgezet. Dat zorgde voor problemen voor de import en export.

De perikelen rondom financiële censuur begon een ruime week geleden toen GoFundMe en GiveSendGo-campagnes werden gestopt. Als reactie zamelde men bitcoin in, waarvan er ook al een deel terecht is gekomen bij de truckers.

Door de campagne om bitcoin te ontvangen met Tallycoin kwamen er al 29 adressen op een zwarte lijst te staan bij de Canada gereguleerde cryptobedrijven. Maar nu wil men een stapje verder gaan met het bevel.

Analyse adressen

Het Mareva-order vraagt protestleiders te stoppen met het accepteren van donaties. Ook staat er in het bevel een grote lijst met bitcoinadressen. De bitcoin die hierop staat, mag niet worden verplaatst.

Verder wordt gedreigd met blockchainanalyse en het feit dat adressen (en geldstromen) gevolgd kunnen worden tot aan de gereguleerde platformen. Het zou inmiddels gaan om zo'n 120 verschillende adressen met daarop Bitcoin, Cardano, Ethereum, Litecoin en Monero, zo meldt Bitcoinist.

Platformen die met naam worden genoemd zijn de Binance Smartchain, BitBuy, Bull Bitcoin, Bylls, TallyCoin, Shakepay, Satoshi Portal, PancakeSwap en Nunchuk. Laatstgenoemde heeft inmiddels al een statement gemaakt op Twitter.

Hoge straffen

Een advocaat van de demonstranten ontkent het nieuws nog:

"We hebben het bevel of gerelateerde gerechtelijke documenten niet ontvangen. Ik heb alleen via de media gehoord over deze order."

In het bevel komt ook naar voren dat iedereen die helpt of betrokken is bij schending van de nieuwe regels, een boete of zelfs een gevangenisstraf kan krijgen.

Voor Bitcoiners is er één belangrijke notitie: not your keys, not your coins. Bitcoin is meer dan wat data in een database van een beurs. Door bitcoin met een private key in eigen beheer te nemen, kun je voorkomen dat het geld wordt afgepakt via de traditionele route.

Wil je op de hoogte blijven over alle ontwikkelingen? Kom dan eens langs in onze Telegram chat, en download ook vooral onze Android Nieuws app of iOS Nieuws app!

Lees meer over:
Bitcoin nieuwsCanada