Argentijnse centrale bank verbiedt commerciële banken het aanbieden van bitcoin aan klanten

De centrale bank van Argentinië heeft hard ingegrepen op enkele commerciële banken in het land die van plan waren om bitcoin aan te bieden aan hun klanten. Kortgeleden lazen we nog het grote nieuws dat twee gerenommeerde namen uit de Argentijnse financiële industrie bitcoin in hun dienstverlening opnamen, maar daar is nu door de centrale bank hardhandig een einde aan gemaakt.

Argentijnse centrale bank duldt geen concurrentie

Na deze actie is het duidelijk dat de Argentijnse centrale bank niet op concurrentie zit te wachten en bitcoin ziet als een bedreiging voor de stabiliteit van de eigen munt. Argentinië wordt al jaren geplaagd door hoge inflatie en de centrale bank ziet het niet zitten dat mensen bitcoin als ontsnappingsroute gaan gebruiken.

Koop gemakkelijk en snel Bitcoin bij Bitvavo. Ga aan de slag en betaal geen handelskosten voor je eerste aankoop tot €1.000 !

Het wordt echter interessant om te zien hoe de bevolking hierop zal reageren. Een verbod uit angst van de centrale bank kan voor veel mensen juist een reden zijn om bitcoin eens wat serieuzer onder de loep te nemen.

Op de korte termijn wint de centrale bank hier waarschijnlijk tijd mee, maar op de lange termijn kan dit weleens een hele slechte beslissing blijken. Uiteindelijk vinden mensen immers wel een manier om aan bitcoin te komen, dat hoeft immers niet per se via commerciële banken te gebeuren.

Welke rol speelt het IMF bij deze beslissing?

Saillant detail in het kader van deze beslissing van de Argentijnse centrale bank is een schuldpakket van 45 miljard dollar die het recent van het IMF heeft ontvangen, waar een bepalingen over cryptocurrency’s in is opgenomen. Hierin verzoekt het IMF Argentinië specifiek om het gebruik van bitcoin en andere cryptocurrency’s te ontmoedigen.

Aan dat verzoek lijkt de centrale bank van Argentinië nu gehoor te geven met deze beslissing. Het is wachten op de reactie van onder andere Banco Galicia, de grootste private bank van het land, dat deze week al begonnen was met het verkopen van bitcoin.

Het is in ieder geval duidelijk dat bitcoin zich inmiddels op het hoogst mogelijke politieke toneel begeeft. Centrale banken over de hele wereld hebben er een mening over, de politiek probeert het op hun eigen manier te vangen en de grootste investeringsfondsen beginnen er kapitaal aan te alloceren.

    Door: Thom Derks

    Thom is al jaren van de partij als het gaat om de verslaggeving over bitcoin, macro-economische ontwikkelingen en alles wat de toekomst van de digitale munt zou beïnvloeden.