Argentijnse president staat open voor Bitcoin, centrale bank minder enthousiast

De Argentijnse president Alberto Fernandez heeft tijdens een interview met lokale media aangegeven open te staan voor het erkennen van bitcoin als wettig betaalmiddel. “Ik wil mijn boekje niet te buiten gaan […] maar er is geen reden om nee te zeggen. Het voordeel is dat inflatie er praktisch door verdwijnt,” aldus de president.

Inflatie is de laatste jaren een enorm probleem voor de Argentijnen. De koopkracht van 100 Argentijnse pesos in 2019 is vandaag de dag vergelijkbaar met de koopkracht van 661 pesos.

Koop gemakkelijk en snel Bitcoin bij Bitvavo. Ga aan de slag en betaal geen handelskosten voor je eerste aankoop tot €1.000 !

Fernandez is enthousiast maar terughoudend

Alberto Fernandez erkent de status van bitcoin als veilige haven ten tijde van inflatie, maar ziet ook dat de hele sector nog in de begindagen zit. Waardoor hij nog huiverig is om volledig in te stappen of nu al conclusies te trekken. Wat een gezond standpunt lijkt te zijn.

“We zijn waakzaam omdat het iets is wat we nog niet kennen en het onduidelijk is hoe bitcoin zich uiteindelijk gaat manifesteren in de wereld. Veel mensen op de wereld delen deze zorgen en daarom is bitcoin nog relatief klein,” aldus president Fernandez.

Niet iedereen in het land is echter even enthousiast of open voor de innovatie die bitcoin brengt voor de financiële sector. Met name het hoofd van de centrale bank van het land heeft zo zijn bedenkingen.

Hoofd van de centrale bank loopt niet warm voor bitcoin

Miguel Pesce, het hoofd van de centrale bank van Argentinië, dreigt zelfs met het uitbannen van de gehele industrie. Tijdens een toespraak richtte hij zich specifiek op cryptocurrency’s en noemde hij de sector een bedreiging voor de financiële stabiliteit.

Volgens Pesce is bitcoin geen asset die waarde genereert voor investeerders, behalve de korte oplevingen die we steeds zien tijdens de hype-cycli van de munt. Nee, een asset die al twaalf jaar lang alle andere financiële assets verslaat qua rendement is inderdaad geen goede investering.

Dit soort argumenten tegen bitcoin beginnen inmiddels een beetje te vervelen. Na twaalf jaar dezelfde patronen te zien, kun je niet meer met droge ogen beweren dat hier in ieder geval niet iets bijzonders aan de hand is.

Het wordt interessant om te zien hoe de situatie in Argentinië zich verder ontwikkelt. Het blijft gaaf om te lezen dat politici die hoog in de boom zitten, in dit geval zelfs de president van het land, de waarde van bitcoin beginnen te begrijpen.

    Door: Thom Derks

    Thom is al jaren van de partij als het gaat om de verslaggeving over bitcoin, macro-economische ontwikkelingen en alles wat de toekomst van de digitale munt zou beïnvloeden....