Australië maakt zich klaar voor grote stappen wat betreft bitcoin regulatie

Australië heeft zich bij een lange lijst van landen gevoegd die van plan zijn om de bitcoin en cryptocurrency-sector flink te reguleren. De plannen richten zich met name op belasting, bescherming van investeerders en regels voor digitale banken en bitcoin-beurzen.

Volgens Jane Hume, de minister van financiële diensten, wil de overheid er zeker van zijn dat alle spelers binnen de bitcoin en de rest van de industrie dezelfde regels volgen.

Koop gemakkelijk en snel Bitcoin bij Bitvavo. Ga aan de slag en betaal geen handelskosten voor je eerste aankoop tot €1.000 !

Beter en veiliger

Jane Hume geeft toe dat de overheid geen betere garanties kan bieden voor bitcoin of andere cryptocurrency’s dan voor een schilderij of aandeel in een bedrijf, maar dat is volgens haar ook niet de taak van de overheid.

Hume is van mening dat de overheid er is om de Australische beurzen, bewaarpartijen en wisselkantoren binnen hetzelfde wettelijke kader te laten werken dat veiliger en beter is dan de huidige situatie.

Australië is al vanaf 2021 bezig met nieuwe wetten voor bitcoin en de rest van de sector nadat schatkistbewaarder Josh Frydenberg al hintte naar plannen voor wetgeving op dit gebied.

Volledig in lijn met de geplande wetgeving staat de overheid op het punt om drie belangrijke documenten te publiceren om de betaalsector te hervormen.

Eén interessante aanbeveling van de schatkistbewaarders van het land was om beurzen te bevelen de assets van Australische investeerders daadwerkelijk in het land te bewaren.

Belastingdruk minimaliseren

De Australische tak van de Belastingdienst komt naar verwachting ook met een rapport over een beleidsframework voor bitcoin en andere cryptocurrency’s. Interessant is dat de Australische overheid wil dat de belastingdienst de belastingdruk minimaliseert.

Senator Andrew Bragg roep in Australië al langer dat er behoefte is aan goede wetgeving op het gebied van bitcoin en de rest van de markt. Het ligt in de lijn der verwachting dat de aanbevelingen van Bragg worden meegenomen in de aanstaande regulering.

Bragg is zelfs van mening dat de overheid experts moet inhuren om te werken aan de nieuwe wetgeving die in een speciale eenheid aan dit project zullen werken. Naar verwachting komen de eerste bevindingen en aanbevelingen in mei naar buiten.

Daarmee wordt Australië het volgende land ter wereld waar bitcoin definitief een plek krijgt in de wet. Voor de meeste puristen waarschijnlijk niet boeiend, maar een verbod lijkt hiermee wel definitief van tafel.

    Door: Thom Derks

    Thom is al jaren van de partij als het gaat om de verslaggeving over bitcoin, macro-economische ontwikkelingen en alles wat de toekomst van de digitale munt zou beïnvloeden....